Antena 3 CNN Politică Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal

Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal

2 minute de citit Publicat la 15:00 08 Noi 2017 Modificat la 15:00 08 Noi 2017

Update 15.00: Guvernul a aprobat măsurile privind modificarea Codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2018. Prin aceste modificări urmează să fie redus impozitul pe venit de la 16 la 10 procente, 37,25% ar urma să fie contribuțiile sociale pe care le vor plăti tot angajații, 2,25% contribuția asiguratorie va rămâne în sarcina angajatorului, urmează să se plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri de către companiile care au în momentul de față cifra de afaceri până într-un milion de euro, iar deducerile fiscale vor fi și ele majorate.

----------------------------

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

Premierul Mihai Tudose a spus la începutul şedinţei din Guvern, că este „o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului „au inflamat nişte multinaţionale”.

„Pe ordinea de zi sunt măsuri de modificare a Codului fiscal. Ca să nu fiu secretos, vă spun părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuţiilor. Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor”, spune Mihai Tudose.

Ministrul Ionuț Mișa a declarat că modificările codului fiscal „aduc importante beneficii pentru cetățeni și firme”.

„Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepșia veniturilor din dividende; Se reduc contribuțiile sociale cu 2 procente; Se transferă contribuțiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii”, a spus ministrul.

Ionuț Mișa a mai spus că ordonanță ce urmează să fie adoptată azi reduce numărul contribuțiilor de la 9 la 3, CAS, CASS și contribuția pentru muncă.

„O altă măsură benefică pentru salariați e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile”, a mai spus ministrul.

„O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toata lumea e de acord și putem înțelege de ce, e transpunerea Directivei 1164 ATAD. Măsura e contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firme din aceleași grupuri. E o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și cetățenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrăzi, beneficii în favoarea lor. E o măsură neglijată dar, în opinia mea, e esența acestei ordonanțe”, a explicat ministrul Finanțelor.

Guvernul va discuta miercuri o ordonanţă de urgenţă referitoare la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei şi a pensiei minim garantate la 640 de lei începând cu 1 iulie 2018, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

„Pe ordinea de zi de astăzi avem ordonanţa de urgenţă pe care am citit-o într-o primă lectură săptămâna trecută şi care se referă la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei şi a pensiei minim garantate la 640 de lei începând cu data de 1 iulie, la majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, indemnizaţie minimă, la suma de 1.250 de lei, de la data de 1 ianuarie 2018, şi păstrarea cuantumului la Pilonului 2 de pensii ca şi în 2017 pentru anul 2018”, a declarat ministrul Muncii, la începutul şedinţei de Guvern.

Ulterior, premierul a anunțat că „Măsurile privind externalizarea profitului au inflamat nişte multinaţionale. Tocmai am aflat acum că nişte sucursale ale unor bănci au dat liber angajaţilor ca să participe la miting”.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole