Antena 3 CNN Mediu Dacă guvernele ar lua rapid aceste masuri, ar reduce drastic emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial. Concluziile unui raport prezentat la Davos

Dacă guvernele ar lua rapid aceste masuri, ar reduce drastic emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial. Concluziile unui raport prezentat la Davos

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:52 20 Ian 2023 Modificat la 12:52 20 Ian 2023

Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Exeter din Anglia, punctele critice sunt prezente în domeniile mașinilor electrice, alternativelor vegetale pentru carne și îngrășămintelor ecologice. 

Pentru a evita o degradare ireversibilă a climei, este nevoie de reduceri urgente ale emisiilor, iar experții afirmă că aceste puncte critice reprezintă cea mai rapidă modalitate de a determina acțiuni la nivel mondial.

În cazul mașinilor electrice, vânzările acestora sunt în creștere, ceea ce ar putea determina o ieftinire a bateriilor utilizate în viitorul apropiat, mai ales dacă producția ar fi subvenționată în vreun fel. Ieftinirea bateriilor, în general, ar permite ca acestea să fie folosite în curând pentru stocarea energiei eoliene și solare.

Îngrășămintele ecologice sunt tot mai căutate, iar utilizarea hidrogenului ecologic în compoziția acestora pentru obținerea amoniacului, un ingredient cheie, ar duce la înlocuirea îngrășămintelor actuale, produse din combustibili fosili. Mai mult, acest tip de hidrogen ar putea sta la baza aviației, transportului maritim și a producției de oțel, în încercarea de a pune capăt emisiilor de dioxid de carbon.

Înlocuirea lactatelor și cărnii cu alimentele pe bază de plante

Cel de-al treilea punct critic desemnat de experți este reprezentat de îmbunătățirea alimentelor pe bază de plante. Pentru că produsele lactate și carnea sunt responsabile pentru aproximativ 15% din emisii, achizițiile publice de înlocuitori pe bază de plante ar putea fi o soluție pentru reducerea emisiilor, deoarece ar micșora emisiile generate de bovine și ar diminua distrugerea pădurilor.

Raportul sugerează că guvernele lumii s-ar putea implica mai mult dacă ar face achiziții publice de înlocuitori de carne și produse lactate pe bază de plante, atât în propriile departamente guvernamentale, cât și în școli și spitale.

O cotă de piață de 20% până în 2035 ar însemna că nu ar mai fi nevoie de 400-800 de milioane de hectare de terenuri pentru animale și furajele acestora, ceea ce ar echivala cu 7-15% din terenurile agricole actuale ale lumii, potrivit estimărilor din raport. Aceste terenuri ar putea fi folosite pentru refacerea pădurilor și a vieții sălbatice, reducând emisiile de dioxid de carbon.

Experții care au întocmit raportul consideră că pași importanți au fost făcuți până acum în Norvegia, care a stimulat puternic vânzările de mașini electrice, dar și în SUA, care au diminuat energia creată pe bază de cărbune, arată The Guardian

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole