Discuțiile dintre guvernator și cetățeni au fost filmate și distribuite pe intermet. Filmările, postate pentru prima dată de Radio Europa Liberă (RFE) luni, au arătat un schimb aprins de replici între Serghei Tsivilyov, guvernatorul regiunii Kemerovo, și oamenii din orașul Novokuznetsk.
”Au mințit pe toată lumea, i-au înșelat pe toți... De ce i-ai trimis acolo?” îl întreabă o femeie pe Tsivilyov, spunând că soldații credeau că merg la exerciții militare în Belarus.
”Nu și-au cunoscut obiectivul... Au fost trimiși drept carne de tun”, adaugă femeia, potrivit The Guardian.
Guvernatorul nu ar fi cel responsabil pentru decizia de desfășurare a unității, care ar fi fost luată de garda națională a țării, o forță militară internă separată, direct subordonată președintelui, Vladimir Putin. Potrivit RFE, confruntarea a avut loc sâmbătă la baza de antrenament a unităților de poliție antirevoltă. Unii dintre ofițerii acestora au fost uciși sau capturați în Ucraina.
Pe măsură ce luptele din Ucraina se apropie de a treia săptămână, tot mai multe rude ale soldaților ruși uciși și capturați și-au exprimat opoziția față de război, spunând că celor dragi nu li s-a spus în prealabil despre planurile Rusiei de a invada Ucraina. Videoclipurile cu soldații ruși capturați, emise de ucraineni, par, de asemenea, să arate că trupele ruse nu au fost informate despre invazie până la sfârșit.
Experții militari occidentali au ridicat semne de întrebare cu privire la moralul și pregătirea trupelor rusești în Ucraina, ceea ce ar putea explica de ce planul Moscovei de a copleși Ucraina și de captura Kievul a eșuat până acum. Rusia a dezvăluit foarte puține informații despre starea soldaților săi. Săptămâna trecută, ministerul rus al apărării a declarat că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina. Armata ucraineană a susținut duminică că peste 11.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.
În videoclip, Tsivilyov a apărat invazia, spunând că acțiunile Rusiei în Ucraina ”nu ar trebui criticate. Uite, poți să strigi și să dai vina pe toată lumea chiar acum, dar cred că, în timp ce o operațiune militară este în curs, nu ar trebui să tragi nicio concluzie”, a spus el.
Oficialii ruși, precum și mass-media de stat, au numit invadarea Ucrainei de către Rusia o ”operație militară specială” . Autoritățile au introdus și o serie de noi legi menite să potolească opoziția publicului față de război. Vineri, Putin a semnat un proiect de lege care introduce pedepse de închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri ”false” despre armata rusă.
Și, în timp ce autoritățile au reușit să câștige susținerea unei părți a populației, videoclipuri precum filmările Novokuznetsk care circulă online sugerează că războiul este foarte nepopular în rândul celor care și-au pierdut prietenii și rudele în Ucraina.