Antena 3 CNN Economic Guvernul aprobă azi voucherele pentru alimente. Ce putem cumpăra cu ele

Guvernul aprobă azi voucherele pentru alimente. Ce putem cumpăra cu ele

3 minute de citit Publicat la 11:14 06 Mai 2022 Modificat la 11:34 06 Mai 2022

Potrivit documentului, obţinut în exclusivitate de Antena 3, bugetul alocat este de peste 3,1 miliarde de lei, iar jumătate din sumă va veni din fonduri europene. 

Voucherele pentru alimente vor fi împărţite pensionarilor cu venituri lunare mai mici de 1.500 de lei, persoanelor cu dizabilităţi, familiilor în care venitul mediu de persoană este de 600 de lei şi persoanelor fără adăpost.

Avantajele voucherelor pentru alimente

- pot fi cumpărate alimente

- suma este pe card

Sursa: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului

Dezvantajele voucherelor pentru alimente

- nu poţi cumpăra de la producătorii mici fără POS

- nu poţi cumpăra din pieţe/ magazine mici fără POS

- nu poţi achita carburant 

- nu se primeşte rest

Ce poţi cumpăra pe voucherele pentru alimente

- pâine

- cartofi

- ulei

- orez

- carne de pui

- ouă

Sursa: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului

Ministrul Muncii, Marius Budăi: "Distribuirea voucherelor de 50 de euro se va face prin Poşta Română"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că distribuirea voucherelor sociale în valoare de 50 de euro, pentru persoanele vulnerabile, se va face prin Poşta Română, din luna iunie.

"Cred că vom fi în situaţia în care prima tură de vouchere se va finanţa de la bugetul de stat şi vom recupera ulterior banii.

(...). Pensionarii vor primi aceste sume aşa cum primesc şi pensiile, prin Poşta Română", a declarat ministrul Marius Budăi.

Vouchere alimente. De unde le iau pensionarii şi în ce magazine le pot folosi

Voucherele pentru alimente vor ajunge la pensionari prin intermediul a două instituţii, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

"Dacă vorbim de pensionari, le vom achiziționa și le vom da prin Poștă sau prin Casa de pensii", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de vouchere de 50 de euro la două luni, având pensii sub 1.500 lei pe lună.

Cum folosim voucherele pentru alimente

Voucherele pentru alimente de bază ar urma să aibă o valoare de 50 de euro și să fie împărțite la fiecare două luni. Ar rezulta că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4,1 lei pe zi.

Printre beneficiari sunt: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu un venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

Elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, în exclusivitate la Antena 3, ce vor îşi vor putea cumpăra românii cu voucherele care vor ajunge la cei cu venituri reduse.

Voucherele vor fi tipărite pe hârtie, ca şi tichetele de masă, nu vor fi pe card.

La fel ca şi în cazul tichetelor de masă, la vouchere nu se va acorda rest.

Vouchere pentru cei vulnerabili | Adrian Negrescu: "Ce poţi să faci cu 4 lei pe zi? Îţi iei doi covrigi sau o pâine"

Analiştii economici spun că decizia este bună, însă suma este insuficientă.

"Intenţia autorităților de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă (...).

Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România?

Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena 3.

Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2021 vs. 2022. Negrescu: ”Vom merge la hipermarket ca la muzeu: vom admira produsele”

Mia de lei s-a devalorizat în România simțitor în ultimul an, iar Guvernul amână și acele vouchere pe care vrea să le dea pentru ca românii să simtă mai ușor aceste scumpiri.

Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască și 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel.

În prezent, din aceeași bani, puteam lua 1,5 kg carne de miel (40 lei/kg), doar jumătate de pască, nu una întreagă și 10 ouă.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole