Antena 3 CNN Actualitate Noi condiții de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni în România. Ce trebuie să îndeplinească aceștia

Noi condiții de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni în România. Ce trebuie să îndeplinească aceștia

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:43 26 Apr 2023 Modificat la 18:43 26 Apr 2023

Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre de Guvern care modifică legislația privind sprijinul și asistența umanitară acordate de statul român cetățenilor străini sau apatrizilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Modificările prevăd ajustări ale sumelor forfetare și condițiilor și mecanismului de acordare a acestora.

Sumele forfetare vor fi acordate diferențiat pentru primele patru luni consecutive, constând dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana pentru fiecare persoană, respectiv de 750 de lei/lună pentru persoana singură și 2000 de lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 de lei/ lună pentru fiecare persoană.

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 de lei/ lună pentru persoana singură și 2000 de lei/lună pentru o familie.

Citește și: Cum arată buncărele din Rusia a căror reactivare a fost ordonată de Putin | SUA au oprit Ucraina să lanseze atacuri la Moscova

Condițiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică

În prima lună, singura condiție este ca străinul să fie beneficiar al protecției temporare.

În următoarele 3 luni, solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României trebuie să fie înregistrați la o agenție pentru ocuparea forței de muncă sau să fie angajați și să aibă copiii minori înscriși la școală.

Copiii pot fi înregistrați ca antepreșcolari, preșcolari sau elevi sau pot frecventa alte activități educaționale organizate în unitățile de învățământ preuniversitar sau în alte instituții.

Începând cu a cincea lună și până la finalul anului 2023, solicitantul și membrii de familie ai acestuia trebuie să fie încadrați în muncă și să aibă copiii minori înscriși în modalitățile descrise mai sus.

Solicitanții trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicația informatică dacă persoana este beneficiar de protecție temporară și îndeplinește condițiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă și înscrierea copiilor în unități de învățământ.

Unitățile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară, solicitarea de decontare.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole