UPDATE 15.13 - Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grup de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, potrivit
agerpres.ro.
Suciu a făcut acest anunţ miercuri, la finalul şedinţei în care Guvernul a aprobat două memorandumuri referitoare la Legea salarizării personalului bugetar.
"Vorbim de celebra Lege a salarizării publice, care trebuie să fie actualizată. Trebuie răspuns constrângerilor acestei legi, pentru că în acest moment avem 110 clase de salarizare şi dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorărilor salariului minim, din 2010 până acum, într-un ritm accelerat. Avem nivele de salarizare care nu mai diferă, pentru aceeaşi funcţie, în ministere sau instituţii diferite, dar care sunt cel puţin la nivelul clasei de salarizare în aceeaşi clasă, lipsesc criteriile de performanţă, avem situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor(...) şi salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaţilor cu studii medii", a spus Dan Suciu, el explicând că aceste anomalii au apărut ca urmare a majorării succesive a salariului minim din ultima perioadă.
Al doilea memorandum prevede modalitatea de lucru a grupului interministerial plus sindicate, grup care va începe un proces de consultare cu toate instituţiile şi ministerele care trebuie să-şi exprime punctul de vedere în legătură cu modificările Legii salarizării publice.
"Vor fi întâlniri care vor începe de mâine (joi-n.r.), 14 ianuarie, până pe data de 4 februarie, întâlniri cu fiecare minister în parte, cu reprezentanţii autoritătilor locale, cu reprezentanţii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultări se vor încheia într-un document de lucru care va trebui prezentat într-o şedinţă de Guvern sau la nivelul Guvernului pentru ultimele detalii, în perioada 5-10 februarie. Aşadar, vom avea o formă finalizată, final a proiectului undeva după data de 10 februarie", a spus Suciu.
De asemenea, la nivelul ministerelor vor fi comisii de dialog social cu sindicatele care au reprezentanţi în domeniul respectiv, aşa încât la mijlocul lunii viitoare Guvernul să prezinte Parlamentului un proiect final al acesti legi.
________________________________________
Știrea inițială 13.51Guvernul vrea să revizuiască legea salarizării, după ce a sesizat că există mai multe discrepanţe între diferite categorii de salariaţi.
Miercuri, Executivul discută şi ar urma să aprobe trei memorandumuri care prevăd un calendar clar de consultări pe legea salarizării unitare şi constituirea unui grup special de lucru, care să elaboreze un nou proiect de lege în acest sens.
În momentul de față, legea salarizării lăsată de guvernul Ponta nu este sustenabilă de la bugetul de stat, presupunând costuri foarte mari.
Prin urmare, o serie de criterii ar trebui schimbate, a lăsat de înțeles ministrul Muncii, Ana Costea.
La emisiunea Income de sâmbătă, consilierul ministrului Muncii anunţa că legea salarizării unice ar putea fi gata peste trei luni. Valentin Ionescu spunea că legea ar trebui să explice, de exemplu, de ce un profesor universitar câştigă 4.000 de lei, iar un consilier local, până la 9.000 de lei.
Sindicaliştii spun că nu ar fi nevoie neapărat de o lege nouă ci de îmbunătăţirea celei vechi, care şi aşa nu s-a respectat. Salariul de bază ar trebui să fie acelaşi cu salariul minim pe economie pentru o strategie pe termen lung, spun liderii de sindicat.