"Este o onoare pentru mine să fiu astăzi, la o zi de la începerea şcolii, gazda unui nou eveniment care priveşte educaţia din România. În urmă cu o lună şi jumătate, pentru prima dată în istoria educaţiei din România s-a alocat o sumă impresionantă prin PNRR, peste 1 miliard de euro fără TVA, pentru dotarea a peste 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitare, inclusiv învăţământ dual.
Astăzi, mai facem un pas în direcţia unui sistem de învăţământ modern, accesibil tuturor copiilor şi tinerilor care învaţă aici în România. Astăzi, tot prin PNRR, alocăm încă 250 de milioane de euro fără TVA pentru achiziţionarea a peste 1.200 de microbuze electrice destinate transportului elevilor", spune Marcel Ciolacu.
"Alocăm prin PNRR 250 de milioane de euro pentru achiziţionarea a peste 1.200 de microbuze electrice pentru elevi"
"Educaţia este o prioritate, iar prin fiecare pas făcut şi dovedim acest lucru. România poate creşte doar prin educaţie, doar prin tineri pregătiţi, ţinând cont de cont de ceinţele pieţei muncii. Doar aşa această ţară se poate dezvolta.
Este de datoria noastră să asigurăm condiții decente pentru a învăța tuturor elevilor, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic. Mai mult însă, este tot de datoria noastră să îi ajutăm și să îi îndrumăm pentru a alege o carieră aici, în România. Doar așa, tinerii vor prefera să rămână, vor alege să-și construiască un viitor aici”, adaugă prim-ministrul Ciolacu.
"Este nevoie de implicare, în clasă, nu la meditații”
Premierul Marcel Ciolacu spune despre profesori că "simpla prezența în clasă nu este suficientă!”: "Este nevoie de implicare, în clasă, nu la meditații”.
El cere profesorilor "să-și facă meseria, așa cum trebuie să o facă”. Premierul afirmă că așteaptă și de la reprezentanții sistemului de Educație să întoarcă tot acest efort.
"Aştept şi de la reprezentanţii sistemului de educaţie să întoarcă tot acest efort. Nu pentru mine, Marcel Ciolacu, nu pentru Guvernul pe care pentru moment în conduc, ci pentru tinerii români!
Simpla prezența în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditații, și de îndrumare a tinerilor astfel încât, inclusiv din școală, aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit.
Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile, sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ.
Le cer însă profesorilor să-și facă meseria, așa cum trebuie să o facă! Și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod corect, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și... performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, încheie Ciolacu.