Antena 3 CNN Externe Guvernul german elimină toate armele grele de pe lista ajutoarelor militare acordate Ucrainei | Cancelarul Olaf Scholz se poate confrunta cu demisia

Guvernul german elimină toate armele grele de pe lista ajutoarelor militare acordate Ucrainei | Cancelarul Olaf Scholz se poate confrunta cu demisia

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 13:14 21 Apr 2022 Modificat la 13:14 21 Apr 2022

Lista trimisă de Ucraina cu cererea de a furniza arme pentru combaterea invaziei ruse includea o serie de arme grele: tancuri Leopard, vehicule blindate Puma și Marder, vehicule blindate Boxer și Fuch.

În plus, Ucraina a notificat guvernul federal german și industria cu privire la nevoia urgentă de mai multe lansatoare de rachete și rachete antinavă, precum și rachete antitanc Milan și Spike.

La mijlocul lunii martie, aproape toate armele solicitate de Ucraina erau pe lista de provizii pentru industria germană - chiar și tancurile moderne Leopard 2.

Potrivit publicației BLID, după aceea, la insistențele biroului lui Olaf Scholz, Ministerul Apărării a început să reducă lista - și, ca urmare, lista posibilelor exporturi de arme din industria militară germană în Ucraina a fost redusă de la 48 la 24 de pagini.

Toate armele grele pe care industria germană dorea să le vândă Ucrainei au dispărut. Din cele 15 cereri inițiale de arme ale Ucrainei, au mai rămas doar trei, dintre care unele au alternative la cererile inițiale.

Costul total al tuturor armelor germane „consolidate” pentru Ucraina este de doar 307 milioane de euro, deși guvernul german a anunțat alocarea a 1 miliard de euro, dintre care majoritatea vor merge ]n Ucraina.

Lista germană de export de arme, întocmită pe scară largă din motive de securitate, include: vehicule, echipamente personale, senzori și echipamente de recunoaștere, muniție, logistică, arme și arme de calibru mic și „echipament de câmp” pentru Ucraina.

Publicația notează că este planificată să furnizeze dispozitive moderne, cum ar fi radare de înaltă tehnologie și module de luptă controlate de la distanță pentru instalarea pe vehiculele blindate ucrainene.

Vehiculele includ vehicule 4WD modernizate, camioane blindate, autobuze blindate și aproape 100 de semiremorci grele HX81 pentru a transporta rapid tancurile ucrainene.

Dar armele grele nu sunt pe listă.

Ministerul Apărării al Ucrainei, după ce a primit informații despre lista redusă, a mai trimis două solicitări părții germane: pe 9 aprilie, Kievul a solicitat din nou tancuri Leopard-2 și obuziere autopropulsate de la Berlin, iar în aprilie 16 - Sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T.

Potrivit publicației, guvernul german a ignorat aceste scrisori.

Pe 19 aprilie, cancelarul Olaf Scholz a spus că Germania nu furnizează arme grele, așa cum nici alte țări precum SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, nu o fac.

De fapt, SUA și Marea Britanie, precum și Australia și Țările de Jos, furnizează arme grele Ucrainei.

Inspectorul general adjunct al Bundeswehr, Markus Laubenthal, a spus că astfel de provizii ar putea slăbi armata germană .

Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că Berlinul nu mai vede o oportunitate de a furniza Ucrainei arme din stocurile Bundeswehr.

Cancelarul german Olaf Scholz s-ar putea confrunta cu demisia

Ediția germană a cotidianului Spiegel vorbește despre consecințele refuzului de a furniza Ucrainei arme grele: cancelarul german Olaf Scholz s-ar putea confrunta cu demisia.

Nemulțumirea față de decizia cancelarului crește în cadrul coaliției, iar opoziția poate începe moţiunea de retragere a votului de încredere pentru Scholz.

După cum notează ziarul, indecizia lui Scholz în a acorda asistența militară pentru Ucraina este cea care poate duce la demisia sa. 

Săptămâna viitoare, liderii blocului de opoziție CDU/CSU intenționează să introducă un proiect de rezoluție privind furnizarea de arme grele Ucrainei dacă cancelarul nu o face.

Potrivit lui Spiegel, rezoluția CDU/CSU este capabilă să obțină majoritatea voturilor, deoarece ideea furnizării de arme grele Kievului are un sprijin larg în coaliția.

„În acest caz, poziția lui Scholz va fi zguduită atât de tare încât va trebui de fapt să ceară un vot de încredere, adică să-și asigure o majoritate în Bundestag”, scrie ziarul.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole