Antena 3 CNN Life Timp liber Film Guvernul, datorii imense pentru industria de film! Statul român este dat în judecată de producătorii străini

Guvernul, datorii imense pentru industria de film! Statul român este dat în judecată de producătorii străini

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 15:53 11 Iun 2021 Modificat la 15:53 11 Iun 2021

Acesta este motivul pentru care realizatorii unor filme și seriale celebre își mută producțiile în Bulgaria sau Serbia.

Legea a fost dată în urmă cu 3 ani de Guvernul Dancilă, însă este complet ignorată de guvernarea liberală. Acum, cineaștii îi cer ministrului Economiei, Claudiu Năsui, să ia măsuri urgente înainte să avem o industrie falimentară.

"Astăzi vă invităm să vă uitaţi la un mic film. Este singurul mod în care mai ştim şi putem să vă comunicăm dezastrul pe care îl toleraţi, sprijiniţi şi alimentaţi prin lipsa totală de implicare, de înţelegere a contribuţiei noastre la bunul mers al societăţii. Este singurul mod în care mai putem să vă invităm să descoperiţi ce se întâmplă în această ţară şi potenţialul care doar se surpă în faţa ochilor noştri”, au spus cineaștii.

Iuliana Tarnovețchi, președintele Alianței Producătorilor de Film, a vorbit, în exclusivitate, la Antena 3, despre consecințele pe care le au aceste datorii asupra industriei cinematografice.

”Consecințele sunt dezastruoase. Suntem de la 25 de proiecte întâmplate în 2019 sub acest program, la două proiecte anul acesta, cumva venite din urmă. Ministerul Economiei, prin domnul Năsui, invocă grave probleme legislative, lucrurile sunt, din punctul nostru de vedere, grofate și știm cu siguranță că nu s-a depus un efort suficient pentru această deblocare.

S-au făcut modificări legislative tot de către domniile lor, în august 2020. Nu avem o comunicare directă și fructuoasă cu Ministerul Economiei, nu știm ce modificări vor să facă. Lucrurile sunt extrem de simple: toți producătorii și-au relocat producțiile din România.

Au fost 86 de proiecte declarate eligibile în sesiunile de aplicare de proiecte, 25 au fost finalizate cu rapoarte de audit depuse, un singur proiect plătit, nicio cerere de clarificări trimisă niciunui alt proiect din cele 25 de proiecte. Prin urmare, nu știm ce modifică, nu modifică în acord cu noi și nu au o perspectivă de timp când aceste lucruri se pot debloca.

Industria de film se mută în Bulgaria sau Serbia

Consecințele pe termen lung, în ordinea în care se întâmplă din acest moment, sunt: statul român va fi dat în judecată și este dat în judecată de producătorii străini pentru neplata acestor datoriii, filmele nu vor mai veni în România, iar aceste investiții vor dispărea.

Vreau să specific că le numim investiții pentru că sunt, ca în orice altă industrie, bani străini care vin și se cheltuie în România. Nu sunt banii contribuabililor, așa cum susține domnul Năsui. Acești bani au fost ”contribuiți” de către noi, toată industria și toți supply-erii noștri de servicii. Banii au fost aruncați în bugetul României.

Așa cum se dau incentive-uri economice pentru orice alte investiții, acest program face același lucru. Diferența este că noi putem să atragem foarte mulți bani și să creăm o imagine foarte bună României. Consecința doi este că toți oamenii pleacă din țară și noi nu mai avem cu ce și cu cine să lucrăm și nici nu mai avem la ce să mai lucrăm”.

Întrebată dacă a primit măcar un termen sau o promisiune la care s-ar putea rezolva situația, Iuliana Tarnovețchi răspuns: ”Termen nu. Promisiunea este că vor încerca să deblocheze, dar după ce își rezolvă problemele legislative grave, descoperite nu știm unde, nu știm de ce, că legea e tot de ei făcută”.

Etichete: industria filmului
Citește mai multe din Film
» Citește mai multe din Film
TOP articole