Astfel, vârsta de pensionare ar putea fi de peste 65 de ani.
”Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.
Fostul ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN, că mulți români vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani.
”Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani pentru că pensia nu o sa fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor.
Dar, prin faptul că vor indexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, este sub nivelul ratei inflației din 2022 care a fost 16,4%, și nu se ia în considerare rata inflației din 2023”, a explicat Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, la Antena 3 CNN.
Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.
Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.
Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.
Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.
Formula de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.
După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.