''Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul'', a declarat în faţa jurnaliștilor Lajos Kósa, preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar şi membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.
Potrivit politicianului ungur, operaţiunea a fost una legitimă. Totuși, acesta nu a oferit detalii cu privire la modul în care a fost folosit programul spion și nici despre oamenii vizați de respectiva operaţiune de supraveghere, scrie EFE, citat de Agerpres.
Programul Pegasus ar fi fost folosit pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari ai unor mass-media, avocaţi şi fotografi,în Ungaria, potrivit presei locale. În telefoanele mobile ale acestora ar fi fost găsite amprente ale programului.
''Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare,'' nota, în luna iulie, portalul ungar de investigaţii Direkt36. Se estima că aproximativ 300 de persoane au fost spionate cu ajutorul acestui software.
La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta a negat informațiile.
Potrivit unei investigații la care au participat 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit și El Pais, programul Pegasus a fost folosit de mai multe guverne în acțiuni de spionaj împotriva unor jurnaliști, polițicieni sau activiști. Acesta se poate introduce de la distanță smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate.