Antena 3 CNN Actualitate Locale Gunoaiele Bucureștiului se ard la Ulmeni Călărași, iar consilierii locali și Nicușor Dan se relaxeaza la plajă în stațiuni

Gunoaiele Bucureștiului se ard la Ulmeni Călărași, iar consilierii locali și Nicușor Dan se relaxeaza la plajă în stațiuni

Un incendiu de proporții provocat de cei care ard gunoaiele din București, cu complicitatea PMB și a consilierilor locali care permit transportul acestora la o distanță atât de mare, fac din satul Ulmeni locul celui mai mare dezastru de mediu din Comunitatea Europeană, produs de deșeurile menajere ale unei metropole.

de Georgiana Adam    |   

Sute de români din cel mai sărac județ din țară, Călărași, au ajuns la mâna unui grup de interese care transportă gunoaiele produse de bucureșteni, le îngroapă și mai nou le ard în apropierea satului Ulmeni, sub masca unor operațiuni de sortare, generând cel mai mare dezastru ecologic postdecembrist din România, totul cu sprijinul instituțiilor statului care le protejează afacerile.

Se implinesc deja 2 ani de când în zona de vest a localității Oltenița și a satului Ulmeni din județul Călărași, Primăria Municipiului București, deținătoarea legală a deșeurilor produse de cetățeni a început să trimită gunoaiele aflate în proprietatea sa la o periculoasă groapă ilegală, care a ajuns astăzi la o suprafață de peste 100 de hectare, unde deșeurile sunt depozitate direct pe sol, generează levigat și produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea.

Groapa de la Ulmeni Călărași, devenită între timp cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa, a ajuns deja un ecosistem în sine, cu faună patrupedă, cu o mutație de șobolani giganți, cu specii de gândaci îngrășați în zeama de la gunoaie, deveniți mari cât pumnul și înmulțindu-se cu miliardele, cu câini sălbăticiți care atacă gospodăriile și ucid orătăniile, cu stoluri uriașe de pescăruși care se rotesc pe deasupra. Sunt peste o sută de hectare de mizerie din care se scurge o zeamă fetidă care otrăvește pământul, aerul, vegetația, animalele, oamenii. Toate acestea în Câmpia Dunării într-o zonă naturală protejată a României înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000.

Deșeurile produse de bucureșteni distrug mediul înconjurător și sănătatea umană, gunoaiele bucureștenilor duc la contaminarea solului, aerului și a pânzei freatice, deoarece zeama care se scurge din gunoaie, numită levigat, este încărcată cu substanțe toxice.

Așa cum reiese din investigațiile factorilor de mediu de la Ulmeni, Călărași solul prezintă depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție pentru majoritatea metalelor toxice, stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, molibden, zinc, staniu, iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat, extrem de periculoase pentru mediu și sănătatea populației.

De asemenea, este bine ştiut că deşeurile municipale aflate deja într-o avansată stare de putrefacţie conţin o încărcare microbiologică extrem de mare, care odată cu acţiunea ploilor migrează în pânza freatică, contaminând-o și distrugând totul în cale.

Responsabilitatea privind gestionarea deșeurilor produse de cetățenii Bucureștiului revine în totalitate primarului general al Capitalei și consilierilor locali ai Primăriei Municipiului București, care au posibilitatea să reglementeze problema gestionarii deșeurilor care aparțin Municipiului București.

Gestiunea deșeurilor într-un oraș cu peste 4 milioane de locuitori, care produce zilnic circa 3 milioane de kilograme de gunoaie, reprezintă o responsabilitate enormă pentru sănătatea publică și aspectul Capitalei României iar primarul general Nicușor Dan și consilierii locali nu acordă importanța cuvenită.

În tot acest timp însă, deșeurile produse de bucureșteni continuă să distrugă mediul înconjurător, să inunde de-a dreptul atât Capitala cât și localitățile și comunitățile din Călărași, precum satul Ulmeni și chiar fluviul Dunărea, devenind în scurt timp o problemă nerezolvată de interes național.

În paralel cu neputința lui Nicușor Dan și a consilierilor locali dezastrul continuă, terenurile de sub gunoaie și pânza freatică sunt contaminate iremediabil, sănătatea umană este compromisă iar confortul oamenilor atinge valențele celor dintr-o țară din lumea a treia.

Specialiștii de mediu arată că cenușa din incendiul provocat de arderea gunoaielor din București la Ulmeni Călărași, încărcată cu substanțe toxice, sporește gradul de poluare deja existent iar fumul și încărcatura toxică din aer au ajuns până în localitatea Turtucaia, de pe celălalt mail al Dunării, creând un disconfort pronunțat și comunităților locale din Bulgaria.

Fenomenul migrației deșeurilor din București sub masca reciclarii, finalizat cu arderea acestora, devine unul de importanță europeană. Capitala României ar putea intra în cartea recordurilor negative, fiind singura metropolă din Europa unde se mai întâmplă aceste ilegalități care au în centru deturnarea banilor publici, cu consecința afectării sănătății unei mari mase de oameni.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile