Nasser, cu aproape 20 de ani mai tânăr la momentul încarcerării, nu a fost niciodată acuzat și a intrat în ceea ce presa a numit lotul de "prizonieri eterni" de la Guantanamo.
Acum are 56 de ani și s-a întors în sânul familiei, însă problemele sale nu s-au terminat, relatează presa internațională.
După eliberarea sa, care ar fi trebuit să se producă încă din 2016, dar a fost blocată de Administrația Trump, Nasser a fost predat, duminică, autorităților marocane de forțele militare din SUA.
Profesorul de drept Bernard E. Harcourt, care l-a reprezentat pe Nasser în instanță împreună cu avocatul Thomas Anthony Durkin, a vorbit cu fostul său client la telefon.
"Este în culmea fericirii", a spus Harcourt, menționând că Nasser s-a reunit la Casablanca cu membrii familiei îndepărtate, cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului).
Din punct de vedere legal, statutul în Maroc al fostului deținut de la Guantanamo este încă neclar, notează The New York Times.
El a fost închis timp de câteva ore, luni, într-un penitenciar din apropiere de Casablanca iar oficiali din Ministerul marocan al Justiției au menționat că poliția îl investighează pe fostul prizonier pentru presupusa lui implicare în acte de terorism.
Demersul nu este unul neobișnuit, potrivit publicației americane.
Alți cetățeni marocani repatriați anterior de la Guantanamo au fost închiși timp de zile sau chiar luni la revenirea în țară iar unii au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni legate de terorism.
Reprieve, o casă de avocatură britanică, a anunțat la începutul săptămânii că Abdul Latif Nasser nu va acorda interviuri presei "în viitorul previzibil".
Potrivit acesteia, Nasser consideră că, deși s-a născut în data de 4 martie, a renăscut pe 19 iulie, data eliberării sale din detenția americană.
Bătălia juridică pentru o eliberare care nu a fost pusă în practică
Abdul Latif Nasser a fost capturat în Afganistan, unde, potrivit forțelor americane, s-a dus să participe la Jihat, războiul sfânt.
Bărbatul a fost deținut la Guantanamo Bay, Cuba, timp de mai bine de 19 ani în calitate de "combatant inamic", fără a i se aduce acuzații și fără a apărea în fața instanței.
A fost eliberat la finele săptămânii trecute, după demersurile juridice de durată întreprinse de Thomas Durkin, avocat din Chicago, și Bernard Harcourt, profesor la Columbia Law School.
Într-o decizie din 2016, un comitet al guvernului american a autorizat eliberarea lui Nasser însă administrația Trump a blocat această hotărâre înainte de a fi pusă în practică.
"Asta l-a pus într-o situație specială din punct de vedere legal, pentru că nu puteam face mai mult pentru el. Pur și simplu (oficialii administrației Trump) nu au dus la îndeplinire recomandările guvernului, ceea ce a ridicat problema clauzei unice de suspendare", a explicat Harcourt.
Avocații lui Nasser au invocat clauza Habeas Corpus
Avocații marocanului au contestat în instanță suspendarea dreptului lui Nasser de a-i fi judecată legalitatea detenției (clauza Habeas Corpus).
În contextul avansului lent al acțiunii în instanță, administrația Biden a ordonat eliberarea lui Nasser.
"Era o poziție absurdă adoptată de guvern și ei știau asta iar administrația Biden a avut curajul să nu susțină o astfel de pretenție stupidă", a continuat profesorul de Drept.
"A fost eliberat. I s-a spus să se ducă acasă, să se bucure de o masă în sânul familiei", a spus o sursă apropiată cauzei, care a discutat cu fostul deținut.
"Este un semnal că vor să închidă Guantanamo", a estimat Harcourt.
În urma lui Nasser, la Guantanamo rămân peste trei duzini de prizonieri. Unii sunt legați de atacurile din 11 septembrie 2001 sau de alte acțiuni teroriste.
Alți 11 sunt așa-numiți prizonieri eterni, păstrați în detenție în calitate de inamici combatanți, deși războiul din Afganistan a fost declarat încheiat.
Cei doi apărători ai lui Nasser speră că eliberarea acestuia va accelera punerea în libertate a celor 11.
Fotomontaj: Abdel Latif Nasser și imagine surprinsă în 2015 în centrul de detenție de la Guantanamo Bay