Antena 3 CNN Externe Grupul Wagner provoacă scandal în Serbia, după ce a încercat să recruteze "mână de lucru" pentru războiul din Ucraina

Grupul Wagner provoacă scandal în Serbia, după ce a încercat să recruteze "mână de lucru" pentru războiul din Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:52 20 Ian 2023 Modificat la 11:52 20 Ian 2023

Materialul a fost realizat de grupul paramilitar privat Wagner în limba sârbă pentru a încuraja recrutările în această țară.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reacționat la televiziunea națională, relatează BBC.

"De ce voi, cei de la Wagner, faceți apel la oamenii din Serbia, când știți că este împotriva legilor noastre?" a spus Vucic.

Scandalul a readus la suprafață criticile care susțin că Serbia că acordă prioritate prieteniei sale cu Rusia în fața de proiectului de aderare la Uniunea Europeană.

Citește și: Moscova se pregătește de bombardamente. Sisteme antiaeriene Panțîr, ridicate cu macaraua pe ministerele din capitala rusă

Eurodeputații au cerut suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Președintele Vucic a insistat că țara sa a fost neutră în războiul din Ucraina și a menționat că nu a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin "de multe luni".

"Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina și așa va rămâne", a spus liderul de la Belgrad într-o declarație recentă.

Serbia a votat în mod constant în favoarea rezoluțiilor la ONU care condamnă agresiunea Rusiei însă, pe de altă parte, nu s-a raliat sancțiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană.

În consecință, parlamentarii europeni au adoptat o rezoluție prin care cer suspendarea negocierilor de aderare cu Belgradul până când țara aprobă, la rândul său, sancțiunile la adresa Rusiei.

Activiștii anti-război din Serbia au depus plângeri penale în scandalul recrutărilor Wagner

Conform legislației sârbe, este ilegal ca cetățenii acestei țări să participe la conflicte în străinătate, notează BBC.

Potrivit sursei citate, numărul recruților sârbi atrași de Wagner nu pare să fie semnificativ.

Unii ar fi luptat alături de forțele ruse în Ucraina în 2014, după invazia Crimeei.

În plus, instanțele sârbe au condamnat peste două duzini de persoane pentru că au participat la lupte pe fronturi străine, mai arată BBC.

Joi, un avocat din Belgrad și grupuri anti-război au depus plângeri penale împotriva ambasadorului rus, precum și a șefului Agenției de Informare și Securitate de Stat (BIA), pentru că ar fi recrutat cetățeni sârbi pentru grupul Wagner.

Foto: mercenari Wagner în Lugansk, Ucraina, octombrie 2022

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole