Antena 3 CNN Actualitate Grevă spontană la CFR SA. 113 trenuri sunt oprite în staţii. Sindicate: Joi ar putea urma mecanicii de locomotivă

Grevă spontană la CFR SA. 113 trenuri sunt oprite în staţii. Sindicate: Joi ar putea urma mecanicii de locomotivă

3 minute de citit Publicat la 12:10 22 Mar 2017 Modificat la 12:10 22 Mar 2017

O parte dintre angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineață, la ora 07.00, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Potrivit reprezentanţilor CFR, peste 150 de trenuri au fost oprite pe traseu, miercuri dimineață.

Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă.

UPDATE:  Protestul spontan a încetat pe trei regionale - Craiova, Cluj şi Iaşi - un număr de 113 trenuri fiind în continuare oprite în staţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan. 

Primii care au oprit protestul au fost lucrătorii din Regionala Craiova, respectiv de la ora 9:25, aceşti fiind urmaţi de Cluj, la ora 10:45, şi de Iaşi, ora 11:00. Regionalele unde continuă protestele sunt: Bucureşti, Braşov, Galaţi şi Timişoara. 

În ceea ce priveşte trenurile oprite în staţii, situaţia arată astfel: Regionala Bucureşti - 13 trenuri, Regionala Braşov - 39 de trenuri, Regionala Timişoara - 23 de trenuri şi Regionala Galaţi - 38. La Simeria este oprit trenul Dacia IR 1347 Viena - Bucureşti. 

În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 11:15 întârzieri de peste 180 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploieşti Sud) şi 210 de minute la plecări (IR 1573 spre Galaţi). 

CFR Călători a anunţat că persoanelor care doresc să renunţe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor. 

 

UPDATE: Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat o grevă spontană, blocând gări pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru news.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi.

Sindicaliştii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău şi Braşov.

UPDATE: Miercuri, la ora 15.00, este programată o nouă rundă de negocieri. „Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, transmite CFR.

O parte dintre angajaţii feroviari au declanşat miercuri dimineaţa un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe şapte regionale, mai puţin Constanţa, a informat CFR SA. 

"Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 7:00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521", afirmă compania. 

Potrivit Agerpres, printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Galaţi.

IMAGINI DIN GARA DE NORD

Trenuri oprite pe trasee. Trenul internaţional Korona, printre garniturile afectate

Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 - 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. 

"Menţionăm faptul că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă", spune CFR SA. 

Grevă spontană la CFR: Regionala Brașov, cea mai afectată

Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern. 

"Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor. Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor", se spune în comunicat.

Etichete: gara de nord
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole