”Greva a fost suspendată în ciuda hotărârii noastre prin care am cerut ca mult mai multe puncte să fie discutate. Ne supunem majorității, asta este, nu avem de ales. Elevii sunt liniștiți acum, știu că pot să își dea examenele cum ar trebui...
La noi cam jumătate au votat pentru, jumătate nu. Jumătate însemnând peste 50%. Este o situație mai dificilă la noi, în Timiș, suntem așa cum suntem, probabil că suntem mai altfel decât ceilalți colegi din țară!”, a explicat Virgil Popescu, liderul sindicaliștilor Spiru Haret Timișoara, la Antena 3 CNN.
Acesta a subliniat, însă, că greva este doar suspendată, nu anulată, iar în cazul în care condițiile cerute nu vor fi respectate, profesorii se vor întoarce în stradă.
”Rămâne de văzut ce vom face în continuare, dacă se vor respecta acele hotărâri adoptate astăzi prin Hotărâre de Guvern. Însă mai sunt și alte chestiuni care nu au fost cuprinse și asta este chiar deranjant”, mai spune el.
”Știu că există multe păreri din partea profesorilor, știu că există discuții, dar liderii nu au trădat. Aici este marea problemă! O adevărată trădare a venit din partea Guvernului care ne-a ținut atâtea zile în grevă, care ne-a dus cu zăhărelul, cu povești că dau puțin, după aia încă un pic și s-a ajuns la această concluzie. Liderii de sindicat nu au trădat, cu asta pot să îi asigur, însă nici ei nu au mai avut ce face pentru că asta este situația. Sunt frustrări acumulate în 30 de ani, toată lumea dorește altceva, greva s-a declanșat pentru cele șapte puncte care au fost cuprinse în faza inițială, după aceea solicitările s-au lărgit foarte mult”, a conchis profesorul.
Din păcate, nu toți profesorii sunt atât de înțelegători sau resemnați cu ideea. Cadrele didactice din mai multe județe din România amenință că nu se vor întoarce la clase și nu vor asista la examenele naționale, în ciuda deciziei sindicaliștilor.
Citește și: Profesorii renunță la grevă | Elevii se întorc în clase în ultima săptămână de școală
”Nu suntem de acord cu această decizie! Noi, la nivel de Timiș, avem școli întregi, ținem legătura cu colegii care ne spun același lucru. Că sunt în grevă, susțin greva și nu suntem de acord cu această manipulare grosolană! Nu vă supărați, nu vă jucați cu nervii noștri pentru că s-ar putea ca domnii aceștia să aibă o surpriză, s-ar putea să aibă surprize mari de la noi! Nu se poate să își bată joc în halul în care își bat joc de noi!, a declarat și Irina Orosan, profesoară de muzică în Timiș, la Antena 3 CNN.
Mesajul cadrului didactic este pentru guvernanți, dar și pentru liderii de sindicat ”care sunt desemnați să lupte până la capăt”.
”Nu primim procentele! În baza a ce s-a suspendat această grevă? Vrem să știm și noi, suntem în cancelarie, clocotim, suntem școli care vom ieși în stradă cu sau fără aprobare! Nu mai putem să participăm la această bătaie de joc!”, a mai spus profesorul.
”Colegii amenință că nu vor intra la niciun examen! Nu vom merge ca supraveghetori, ca evaluatori! Avem o problemă foarte mare, nu se poate să fim în halul acesta de manipulați! Au schimbat ordonanțe, au dat altă ordonanță, au dat acorduri, memorandumuri, nu se poate! Nu dorim să renunțăm la grevă! O țară întreagă suntem în această situație! Sunt șocată de ceea ce se întâmplă!”, a concluzionat Irina Orosan.
Iar profesorii din mai multe județe se revoltă.
Din primele informații, scorul între profesorii dispuși să renunțe la protest și cei care își doreau să rămână în stradă a fost extrem de strâns.
De exemplu, la Suceava, aproape 80% din cadrele didactice își doreau ca greva generală să continue. Pe de altă parte, la Sibiu, doar jumătate dintre profesori au fost de acord cu reluarea activității.
”Dragilor, se suspendă greva? Ce anunță televiziunile? Ce știți? Ce facem? Liderii ziceau că noi decidem când. Acum cine a decis? Eu nu!”, spune un profesor.
”Au anunțat că profesorii suspendă greva. S-a dat și comunicatul federațiilor. Eu cred că a fost doar decizia celor trei (liderilor sindicaliști, n.red.) și nu a oamenilor! Felicitări celor care au mers până la capăt!”, spune un altul.
”Dacă este adevărat ce se spune, cred că este momentul formării unui sindicat adevărat, cu principii sănătoase! Să vedem cum ne organizăm cei care am luptat... Și singuri uneori putem face asta! Haideți să ne adunăm!
Vreau să văd lista cu procentele pe județe! Miroase a trădare!”, sunt alte reacții ale profesorilor postate pe un grup unde sunt nu mai puțin de 80.000 de cadre didactice înscrise.