Antena 3 CNN Externe Grevă generală în Israel și proteste violente după moartea ostaticilor. Mii de oameni au ieșit în stradă și au blocat o autostradă

Grevă generală în Israel și proteste violente după moartea ostaticilor. Mii de oameni au ieșit în stradă și au blocat o autostradă

de Georgiana Marina    |   

Au fost proteste antiguvernamental de amploare la Tel Aviv și alte orașe. În mai multe locuri, manifestanții au aprins focuri de tabără pe șosea și au blocat traficul pe autostrada Ayalon. Poliția a înlăturat protestatarii cu tunuri cu spumă și apă. Totul după ce șase ostatici israelieni au fost uciși de teroriștii Hamas. În timp de premierul Netanyahu dă vina pe Hamas pentru ce s-a întâmplat, Opoziția îndeamnă la grevă generală. De altfel, uniunea sindicală israeliană a anunţat pentru luni o grevă generală pentru a pune presiune asupra guvernului să obțină un acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor.

Zeci de mii de israelieni au ieşit în stradă la Tel Aviv în semn de protest faţă de guvernul condus de Benjamin Netanyahu. Ei îi reproșează acestuia că nu a reușit să îi aducă înapoi în viață pe cei șase ostatici ale căror cadavre au fost găsite sâmbătă de armată în Fâşia Gaza.

Yair Lapid, liderul opoziţiei: "Netanyahu și cabinetul morții au decis să nu salveze ostaticii. Acest sânge este asupra capului lor. Fac apel la fiecare cetățean a cărui inimă este frântă în această dimineață să vină la ora 19:00 pe Begin (n.r. bulevardul Begin din Tel Aviv) pentru a demonstra alături de noi".

[GAL layout="5"]

Duminică au avut loc funeraliile unuia dintre cei șase ostatici ale căror cadavre au fost recuperate de armata israeliană din Gaza.

Nira Sarusi, mama ostaticului Almog Sarusi: "Ați fost abandonați, ați fost abandonați în continuu, zilnic, oră de oră, 331 de zile. Ați fost sacrificați pe altarul prăbușirii Hamas, Rafah, Coridorul Philadelphi. Tu și atât de multe suflete frumoase și pure. Ajunge. Nu mai este nevoie. Ajunge".

Zeci de ambasadori și diplomați în Israel au fost prezenţi la priveghi.

Steffen Seibert, ambasadorul Germaniei în Israel: "Sunt foarte apropiat de familia Carmelei Gat (n r. unul dintre cei şase ostatici ucişi). Ne-am luptat pentru eliberarea ei timp de 10 luni și acum, când s-a ajuns la această situație, este incredibil de trist. Trebuie să existe un acord acum, nimic nu este mai important decât aducerea acasă a ostaticilor care au mai rămas."

Jacob Lew, ambasadorul SUA în Israel: "Nu vom renunța. Vom continua să facem presiuni pentru a se ajunge la un acord pentru ca ostaticii să se întoarcă acasă și pentru a se ajunge la o încetare a focului."

Ruby Chen, tatăl ostaticului Itay Chen: "Și îi îndemnăm, de asemenea, pe partenerii și prietenii noștri din comunitatea internațională din SUA, Germania și alții să acţioneze, deoarece nu avem timp. Şi dacă asta înseamnă că întreaga comunitate internațională trebuie să vină cu o propunere și să o impună tuturor părților, Hamas și Israel."

Netanyahu a acuzat Hamas că i-a ucis pe ostatici cu sânge rece şi că sabotează negocierile de încetarea a focului.

Benjamin Netanyahu: "Hamas continuă să refuze cu fermitate toate propunerile. Chiar mai rău, exact în același timp, a ucis șase dintre ostaticii noștri. Cine ucide ostatici, nu vrea o înțelegere. În ceea ce ne privește, nu vom ceda. Guvernul Israelului este hotărât, iar eu personal sunt hotărât, să depunem eforturi pentru a ajunge la un acord care să ne readucă toți ostaticii și să ne asigure securitatea și existența."

Benjamin Netanyahu susţine necesitatea unei prezențe israeliene continue de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt, numit coridorul Philadelphi, şi crearea unui mecanism de prevenire a revenirii forțelor armate ale Hamas în nordul Gazei, cerinţe pe care Hamas le consideră inacceptabile.  

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile