Dintre politicieni, premierul britanic s-a pronunțat pentru "trimiterea industriei cărbunelui în istorie" în vreme ce șeful guvernului australian a respins apelul la acțiuni mai hotărâte.
Cunoscuta activistă de mediu Greta Thunberg a comentat, la rândul ei, documentul elaborat de experții ONU.
Greta Thunberg și Codul Roșu pentru omenire: Un raport prudent
"Confirmă ceea ce știm deja din mii de studii precedente şi rapoarte: că ne aflăm într-o situație de urgență.
Este o trecere în revistă serioasă (dar prudentă) a celor mai importante dovezi științifice disponibile în prezent", a scris ea pe Twitter.
"Nu ne spune ce să facem. Depinde de noi să avem curaj şi să luăm decizii bazate pe dovezile științifice oferite de aceste rapoarte.
Greta Thunberg și Codul Roșu pentru omenire: Nu vom reuși dacă nu tratăm criza ca pe o criză
Putem încă evita cele mai grave consecințe, însă nu vom reuși dacă acționam ca și până acum și nu vom trata criza așa cum trebuie tratată o criză", continuă mesajul său.
Cu efecte mai severe şi într-un ritm mai accelerat, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, amenințând cu noi dezastre fără precedent omenirea lovită deja de valuri de caniculă şi inundații, comentează AFP.
Pragul de +1,5 grade se referă la creșterea temperaturilor globale comparativ cu epoca pre-industrială.
Este pragul considerat critic de mulți specialiști, de la care fenomenele extreme vor depăși în frecvență și intensitate tot ce au văzut oamenii în epoca modernă.
Cu mai puțin de trei luni înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, raportul IPCC arată că oamenii sunt "indiscutabil" responsabili pentru schimbările climatice şi nu au altă soluție în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Greta Thunberg și Codul Roșu pentru omenire: "Este doar prima salvă"
Acest raport trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist până la cel mai sumbru.
În toate situațiile, planeta ar urma să atingă pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius.
Până în 2050, creșterea va depăși acest prag, chiar dacă umanitatea va reuși să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.
Dacă aceste emisii nu sunt reduse drastic, pragul de +2 grade Celsius va fi depășit în decursul acestui secol.
Temperaturile planetare au crescut până în prezent cu +1,1 grade Celsius iar omenirea poate constata deja efectele: incendiile care devastează vestul Statelor Unite, Grecia şi Turcia, inundațiile produse în Germania și China sau temperaturile care au ajuns până la 50 de grade Celsius în Canada.
"Dacă vi se pare că situația este acum gravă, amintiți-vă că ceea ce vedem nu este decât prima salvă", a comentat Kristina Dahl, din cadrul Union for Concerned Scientists.
Greta Thunberg și Codul Roșu pentru omenire: Suntem într-o groapă pe care continuăm să o adâncim
Chiar şi la +1,5 grade Celsius, valurile de caniculă, inundațiile și alte evenimente extreme vor spori ca amploare, frecvență, întindere sezonieră sau teritorială, când se produc sau zonele afectate, avertizează raportul IPCC.
"Acest raport ar trebui să provoace fiori oricui îl va citi (...). Ne arată unde suntem acum şi încotro ne îndreptăm din punctul de vedere al încălzirii globale: într-o groapă pe care continuăm să o săpăm", a comentat climatologul Dave Reay.
În fața acestor perspective apocaliptice, apelurile la acțiune se multiplică.
"'Pentru stabilizarea climei va fi nevoie de o reducere puternică, rapidă şi durabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în scopul neutralității emisiilor de dioxid de carbon", a arătat Panmao Zhai, co-președintele grupului de experți care au elaborat această primă parte a raportului IPCC.
A doua parte a documentului, dedicată efectelor și preconizată să fie publicată în februarie 2022, detaliază felul cum viața pe Terra va fi inevitabil transformată peste 30 de ani, sau chiar mai devreme.
[GAL layout="5"]Galerie Foto: Imagini surprinse în diverse momente - iulie și august 2021 - și regiuni ale incendiului de vegetație Dixie Fire, al doilea cel mai mare incendiu din istoria statului american California