Mulți dintre noi, atunci când sunt acasă și își permit, obișnuiesc să doarmă la prânz, dacă se simt obosiți.
Totuși, deși practicat pe scară largă, obiceiul nu este tocmai benefic. Mai degrabă, e indicat să ațipim decât să dormim câteva ore în timpul zilei, dacă ne este somn.
De ce nu e bine să dormi după-amiaza
Prof. dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg și profesor universitar, a explicat motivul pentru care oamenii nu ar trebui să doarmă mai multe ceasuri, la orele amiezii. Explicația specialistului este una destul de simplă.
[GAL layout="2"]Medicul susține că vârful productivității creierului uman se află între orele 16:00 și 18:00, iar activitatea cerebrală maximă este între ora 10:00 și prânz, intervale de timp în care nu este indicat să adormim.
Prof. dr. Vlad Ciurea: "Între 16:00 și 18:00 ai un vârf și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept"
”Eu nu spun că nu este bine să dormi după-amiază, mai bine să picotești, pentru că între 16:00 și 18:00 după-amiaza ai un vârf și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept.
Noi, ca și creier, avem două elemente clare, doi poli de activitate.
Este ritmul circadian al corpului, între ora 10:00 și 12:00 este activitatea maximă, cerebrală, și între 16:00 și 18:00 după-amiaza este la fel”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, în podcastul lui Mihai Morar de pe Youtube.