Antena 3 CNN Life Greşeala majoră pe care o fac gospodinele atunci când gătesc. Dr. Hâncu: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

Greşeala majoră pe care o fac gospodinele atunci când gătesc. Dr. Hâncu: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Medicul Anca Hâncu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre cele mai periculoase alimente asociate cu afecţiunile digestive vara, dar și despre una dintre cele mai mari greșeli din bucătărie, care poate duce la o toxiinfecție alimentară. 

"Înainte de a găti sau a mânca ceva trebuie să ne spălăm pe mâini. Foarte important este şi spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor. Când spălăm carnea şi legumele, nu le amestecăm pentru că se contaminează unele de la celelalte și noi, după aceea, vom mânca un fruct contaminat de la carnea de pui care nu a fost gătită.

Nu gustați din alimentele care nu sunt încă gătite complet. Deci, dacă facem o tocăniță de pui cu legume, nu gustăm până nu este gata, pentru că așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă". 

Frigiderul trebuie să fie şi el bine compartimentat. Să avem un sertar special pentru lactate, sertar pentru ouă, pentru carne, pentru mâncare gătită, pentru legume și fructe.

Consumul și păstrarea alimentelor vara

- reglați corect termostatul în frigider
- nu umpleți excesiv frigiderul
- refrigerați alimentele în timp util
- țineți mâncarea fierbinte la temperatura constantă
- separați carnea crudă și fructele de mare de mâncarea gătită
- păstrați corect resturile de mâncare
- regula de 2 ore: nu consumați niciodată mâncarea ținută în afara frigiderului mai mult de două ore
- acordați o atenție sporită igienei
- gătiți carnea la temperaturi cât mai ridicate
- nu refolosiți aceleași farfurii în timpul gătitului
- păstrați preparatele marinate la frigider
- feriți și condimentele de căldură

Cele mai periculoase alimente asociate cu afecţiunile digestive vara

- carnea
- mezelurile
- ouăle
- lactatele
-peștele

Putem mânca un aliment lăsat la temperatura ambiantă în maxim două ore.

Atunci când mergem la plajă, să încercăm să avem cu noi genți frigorifice. Să ținem aceste alimente separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mai des recipientele și gențile respective. E important, totuși, să ținem cont de aceste sfaturi dacă vrem să avem o vacanță reușită.", a spus medicul.

Toxiinfecțiile alimentare survin, adesea, după un grătar sau după un picnic, deoarece alimentele nu sunt transportate corespunzător. Carnea, brânzeturile, muștarul și celelalte alimente care se pot altera trebuie păstrate într-o geantă frigorifică. Aceeași regulă este valabilă și în cazul în care luăm alimentele, desigur, la plajă, la mare sau chiar și la munte. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile