Antena 3 CNN Actualitate Social Greenpeace trage un semnal de alarmă cu privire la termocentralele din România. Date îngrijorătoare

Greenpeace trage un semnal de alarmă cu privire la termocentralele din România. Date îngrijorătoare

1 minut de citit Publicat la 11:48 08 Sep 2017 Modificat la 11:48 08 Sep 2017

În prezent, în România există un număr de 15 grupuri energetice pe cărbune care pot funcționa doar ilegal, potrivit raportului Greenpeace România intitulat  ,,Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017". Acestea sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități).

Greenpeace România susține că aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu fără de care funcționarea este ilegală.

La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie.

,,Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa — nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile, deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem, astfel, Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Același raport precizează că anul 2017 aduce noi reglementări privind emisiile, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie să fie implementate și în România în următorii patru ani. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole