Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Grazer a fost desemnată cel mai gras urs din Alaska, al doilea an consecutiv. L-a învins pe Chunk, masculul care i-a ucis puiul

Grazer a fost desemnată cel mai gras urs din Alaska, al doilea an consecutiv. L-a învins pe Chunk, masculul care i-a ucis puiul

de Andreea Ştefan    |   

Pentru al doilea an consecutiv, o ursoaică brună pe nume 128 Grazer a câștigat titlul de cel mai gras urs din parcul național și rezervația Katmai din Alaska. Vara aceasta, un mascul uriaș i-a ucis puiul. Marți, Grazer l-a învins pe ursul numit Chunk, cu mai mult de 40 000 de voturi exprimate de fanii care urmăresc camerele live de pe explore.org din rezervație, notează The Guardian.

Evenimentul de șapte zile este descris ca o „celebrare a succesului”, în cadrul căruia fanii votează online pentru concurentul lor preferat, grăsuț, în grupe de tip turneu care încep cu 12 urși. Aceștia aleg ursul care, în opinia lor, exemplifică cel mai bine pregătirea pentru iarnă prin grăsimea pe care au acumulat-o pe parcursul verii, hrănindu-se cu somonul roșu care se întoarce la Râul Brooks - casa unora dintre cei mai mari urși bruni din lume - în timp ce se pregătesc pentru hibernare.

Urșii se așează adesea în vârful unei cascade din râu, prinzând somonii care sar din aer atunci când aceștia încearcă să treacă de cascadă pentru a se reproduce în amonte.

[GAL layout="3"]

Acolo a murit puiul lui Grazer, după ce a alunecat peste cascadă și a fost ucis de Chunk, probabil cel mai dominant urs brun de pe râu. Grazer s-a luptat cu Chunk în încercarea de a salva puiul, dar acesta a murit mai târziu. Moartea a fost surprinsă de camerele live.

O altă moarte a fost surprinsă în direct de camerele de filmat chiar săptămâna trecută, întârziind cu o zi publicarea clasamentului turneului. Ursul 402, o ursoaică care ar fi trebuit să participe la turneul din acest an, a fost ucisă de un mascul urs brun în ziua în care urmau să fie publicate rezultatele.

Grazer are urechi blonde „evidente” și un bot lung și drept, potrivit paginii sale biografice de pe explore.org. „Ea este o prezență formidabilă pe râul Brooks. Neînfricarea și forța ei i-au câștigat respectul, majoritatea urșilor evitând confruntările”, se arată în document.

„Acest lucru ridică rangul lui Grazer în ierarhia urșilor peste aproape toți urșii, cu excepția celor mai mari masculi”, potrivit biografiei sale. Ursoaica în vârstă de aproape 20 de ani își crește al treilea pui.

Celălalt pui supraviețuitor din a treia generație s-a clasat pe locul al doilea, în urmă cu două săptămâni, la concursul Fat Bear Junior.

Chunk este probabil cel mai mare urs de pe râu, cu ochi îngustați, blană maro închis și o cicatrice distinctivă pe bot, se arată în biografia sa. El s-a folosit de mărimea sa pentru a ajunge în fruntea ierarhiei râului în acest an și și-a asigurat cele mai bune locuri de pescuit.

„Încrederea și agresivitatea lui Chunk au dat roade, permițându-i să se înfrupte din 42 de somoni în 10 ore”, se spune în biografie. „Succesul său fizic este evident în forma sa voluminoasă”.

Se estimează că Chuck cântărește peste 544 kg și a fost văzut pentru prima dată în 2007, când avea doi ani și jumătate.

Masculii adulți de urs brun cântăresc de obicei între 270 și 410 kg la mijlocul verii. În momentul în care sunt pregătiți să hiberneze după ce s-au înfruptat din somonii migratori și de reproducere - fiecare mănâncă până la 30 de pești pe zi - masculii mari pot cântări peste 454 kg. Femelele sunt cu aproximativ o treime mai mici.

Concursul anual, care a atras anul trecut peste 1,3 milioane de voturi, este un mod de a sărbători rezistența celor 2 200 de urși bruni care trăiesc în rezervația de pe peninsula Alaska, care se întinde din colțul de sud-vest al statului spre Insulele Aleutine.

În plus față de camerele de luat vederi, Katmai a devenit o destinație turistică preferată, iar pe râu au fost construite tribune pentru a permite oamenilor să vadă urșii bruni pescuind somon.

Subiecte în articol: urs brun Alaska
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile