Primarul Andrei Carabelea a publicat luni seara, pe Facebook, rezultatul sondajului:
"Le mulțumesc celor 3600 de pietreni pentru implicare și pentru răspunsurile acordate în consultarea publică lansată cu privire la activitatea Grădinii Zoologice din Municipiul Piatra Neamț, la începutul săptămânii trecute.
Pentru a fi cât mai simplu și mai rapid de completat, am realizat un chestionar format din 3 întrebări scurte cu opțiuni clare și concise.
Prima dintre ele se referă la importanța, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamț, unde 1799 de cetățeni, respectiv 50% din cei chestionați, au acordat notă minimă, considerând că acest obiectiv nu este important, oportun sau necesar pentru orașul nostru.
Doar 840 de respondenți, respectiv 23,3% din cei chestionați, văd oportun și necesar acest obiectiv." a scris edilul.
65% dintre respondenții din Piatra Neamț au considerat că Grădina Zoologică ar trebui închisă
"La a doua întrebare, despre cât de des vizitează pietrenii grădina zoologică, putem observa că 43,9% din locuitori nu au mers niciodată să o viziteze, iar ultima întrebare, și cea mai importantă, legată de continuitatea funcționarii grădinii zoologice vine cu un răspuns negativ de la mai mult de 65% dintre pietreni, ceea ce este mai mult decât elocvent că majoritatea respondenților nu văd utilitatea acestei grădini zoologice.
Pentru a pune capăt oricăror speculații legate de acest subiect, așa cum am mai spus și o repet, după desființarea grădinii zoologice spațiul va rămâne într-un mod cât mai autentic pus în valoare. Va fi o reinterpretare modernă a destinației inițiale pe care primarul Nicu Albu, cel mai bun primar al municipiului Piatra Neamț, a oferit-o acestui spațiu.
Astfel, vom acorda valoarea istorică cuvenită și meritată acestui parc. Și nici un suflet nu va mai fi chinuit aici. Va fi o expresie a bucuriei și libertății pentru toți cei care îl vor vizita. Pentru a pregăti cum se cuvine acest proiect vom apela la studenți arhitecți dispuși să ofere comunității noastre o mostră din creativitatea și imaginația lor.
Vreau să asigur fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact, doar valoarea istorică a acestuia va crește.", a mai spus primarul Andrei Carabelea.
Ursoaica Ina "trăieşte" într-o cuşcă imaginară, după 20 de ani petrecuţi la grădina zoologică din Piatra Neamţ
Ina, o ursoaică eliberată de aproximativ şase ani de la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ, acolo unde a fost captivă într-o cuşcă timp de 20 de ani, continuă să fie captivă, chiar dacă a ajuns în sanctuarul de la Zărneşti.
În anul 2014, administraţia locală din Piatra Neamţ a fost de acord să renunţe la Ina după numeroase insistenţe ale Asociaţiei Milioane de Prieteni şi ale Gărzii Naţionale de Mediu.
Astfel, ursoaica Ina a ajuns, după două decenii de captivitate, în sanctuarul LiBearTy de la Zărneşti, acolo unde are un teren uriaş pe care se poate plimba, la fel ca în libertate.
Cu toate acestea, ursoaica Ina procedează la fel ca atunci când era captivă în grădina zoologică din Piatra Neamţ şi se învârte în cerc, la fel ca în ţarcul în care era închisă.