Întrebat care este soluția ideală pentru ca cei mici să fie protejați prin vaccin, iar părinții să nu simtă că sunt obligați sau în riscul de a pierde drepturile părintești, Gindrovel Dumitra, președintele grupului de Vaccinologie, a explicat perspectivele prin care românii analizează etapa de imunizare.
"Eu am avut de fiecare dată o poziție cât se poate de clară în ceea ce privește beneficiile vaccinării obligatorii la copil.
În momentul în care un părinte mă întreabă pe mine ce poate să facă să nu se îmbolnăvească, copilul de difterie de tetanos, de rujeolă îi spun că este obligatoriu să te vaccinezi, pentru că vaccinul reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poate face, astfel încât copilul respectiv să nu moară dintre o boală prevenibilă.
Această obligativitate care vine din argumente științifice raționale trebuie să fie cât se poate de bine transpusă în legislația în vigoare.
Vaccinarea forţată vs Vaccinarea obligatorie
Prin vaccinare obligatorie şi vaccinare forțată, sunt două elemente care în fel sau altul sunt percepute la nivelul opiniei publice ca fiind același lucru, dar în realitate nu este vorba despre așa ceva.
Vaccinarea obligatorie înseamnă că atât Ministerul Sănătății și toate instituțiile care se află pe acest plan și care sfârșesc cu părintele, să ajungă la un moment dat se perceapă că vorbim despre niște vaccinuri obligatorii pentru menținerea stării de sănătate și pentru obținerea celei mai bune stări de sănătate de care suntem capabil în legătură cu un copil.
Părinţii trebuie informaţi despre beneficiile vaccinului
Aceste principii trebuie transpuse cât se poate de clar. Vaccinarea obligatorie înseamnă că noi profesioniștii în sănătate, dar și instituțiile publice trebuie să facă tot posibilul ca să explice fiecărui părinte care sunt beneficiile vaccinării. De aici rezultă toate celelalte elemente din punct de vedere juridic, dar nu voi fi niciodată de acord ca să avem această nuanță de vaccinare forțată. Discutăm cu părintele, discutăm care sunt beneficiile, îi chemăm periodic astfel încât dumnealor să aibă obligația, să discute cu furnizorii de servicii medicale sau poate cu autoritățile statului, astfel încât, până în final să înțeleagă beneficiile. Acesta este principiul care a fost statuat și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului lor și care sper să fie implementat și în România", a spus Gindrovel Dumitra la Antena 3.