Antena 3 CNN Sport Gimnasta Jordan Chiles nu renunță la medalia de bronz: A depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a o recupera

Gimnasta Jordan Chiles nu renunță la medalia de bronz: A depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a o recupera

Andreea Ştefan
5 minute de citit Publicat la 09:15 17 Sep 2024 Modificat la 09:15 17 Sep 2024

Jordan Chiles, gimnasta americană care și-a pierdut recent medalia de bronz la Jocurile Olimpice din cauza unei erori tehnice, a depus luni un recurs la Curtea Supremă a Elveției, continuându-și eforturile de a-și recâștiga locul al treilea și medalia dorită, relatează The Washington Post. Inițial, românca Ana Maria Bărbosu a ocupat poziția a treia, cu 13,700 de puncte, dar a fost retrogradată pe locul al patrulea după ce echipa SUA a contestat nota lui Chiles imediat după terminarea exercițiului acesteia, ceea ce a dus la creșterea punctajului gimnastei americane de la 13,666 la 13,766. Acest lucru i-a permis lui Chiles să urce de pe locul cinci pe locul trei, depășind astfel reprezentanta României.

Rezultatele competiției au fost modificate retroactiv, iar Comitetul Internațional Olimpic i-a acordat medalia de bronz româncei Ana Bărbosu.

Dosarul a identificat, de asemenea, dovezile care par să arate că ancheta decisivă a fost inițiată înainte de termenul limită: Echipa de documentare care a urmărit-o pe coechipiera sa Simone Biles la Jocurile Olimpice a realizat o înregistrare audio în care antrenorul lui Chiles, Cecile Landi, îi spune unui oficial că dorește să depună o anchetă în numele lui Chiles. Dosarul include o înregistrare video în care Landi spune: „Anchetă pentru Jordan!” la un minut după afișarea scorului lui Chiles. Landi nu apare în fața camerei, deci nu este clar cât de aproape era de oficial, dar poate fi auzită cerând o anchetă de două ori.

Oficialii americani au ridicat probleme procedurale cu privire la audierea CAS care a condus la decizie, descriind-o ca fiind „grăbită”. CAS nu a notificat oficial USA Gymnastics cu privire la apelul României timp de câteva zile și nu a luat legătura cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA decât cu o zi înainte de audierea din 10 august - o întârziere care ar putea consolida speranțele lui Chiles de a face apel cu succes în instanța elvețiană.

Deciziile TAS pot fi atacate pentru motive limitate: „lipsa de competență, încălcarea normelor procedurale elementare (de exemplu, încălcarea dreptului la un proces echitabil) sau incompatibilitatea cu ordinea publică”. Recursurile trebuie să aibă la bază o problemă din cadrul procesului de arbitraj, mai degrabă decât dezacordul cu decizia. Instanța elvețiană stabilește dacă un apel îndeplinește criteriile și poate respinge contestația.

Recursul lui Chiles cere instanței elvețiene să anuleze decizia TAS din cauza unor probleme procedurale care i-au încălcat „dreptul de a fi ascultată”, au declarat avocații acesteia într-un comunicat de presă. Avocații au menționat, de asemenea, refuzul TAS de a lua în considerare noile dovezi furnizate de USA Gymnastics după audiere și un presupus conflict de interese de care Chiles nu a fost informată în mod corespunzător. Hamid Gharavi, președintele comisiei de arbitraj a TAS, a reprezentat România în proceduri judiciare anterioare.

Chiles va depune o altă petiție la tribunalul elvețian, se arată în declarație, iar ambele apeluri ar putea duce la un nou proces la Curtea de Arbitraj pentru Sport.

„Fiecare parte a Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, ar trebui să reprezinte fair-play”, a declarat Maurice M. Suh, avocatul lui Chiles.

Disputa pentru medalia de bronz se axează pe contestarea cu succes de către Landi a punctajului lui Chiles. Deoarece Chiles a fost ultima gimnastă care a concurat, Landi a avut la dispoziție doar un minut pentru a iniția ancheta. Federația Română de Gimnastică a declarat că Landi a depășit termenul limită, făcând ca schimbarea scorului lui Chiles să fie invalidă. Invocând marcajele de timp dintr-un raport oficial, TAS a decis că punctajul anterior al lui Chiles ar trebui să fie restabilit.

La o zi după decizia TAS, USA Gymnastics a declarat că a prezentat instanței noi dovezi, probabil imaginile din documentarul difuzat luni. Dar USA Gymnastics a declarat că i s-a spus că TAS nu va reconsidera o decizie anterioară, forțându- o astfel pe Chiles să continue acțiunea în instanța elvețiană.

„USA Gymnastics sprijină apelul depus astăzi de Jordan Chiles la Tribunalul Federal Elvețian, deoarece am luat o decizie colectivă, strategică de a avea Jordan conduce depunerea inițială”, a declarat USA Gymnastics într-o declarație luni. „USAG se coordonează îndeaproape cu Jordan și echipa sa juridică și va face depuneri de susținere la tribunal în căutarea continuă a justiției pentru Jordan”.

Decizia TAS s-a axat pe un raport al Omega, sistemul oficial de cronometrare al Jocurilor Olimpice, care a arătat o diferență de 1 minut și 4 secunde între momentul în care scorul lui Chiles a fost înregistrat în sistem și momentul în care un oficial a apăsat un buton pentru a indica faptul că Landi a comunicat intenția de a investiga situația în numele lui Chiles. Regulamentul tehnic al sportului specifică faptul că notificarea verbală a întrebării trebuie să aibă loc înainte de termenul limită. Momentul în care oficialul înregistrează ancheta în sistem ar putea fi ușor întârziat.

La audierea TAS, USA Gymnastics nu a contestat raportul de cronometrare și nu a solicitat mai mult timp pentru a dovedi că ancheta a fost făcută la timp, conform unui raport publicat luna trecută. Landi a mărturisit că oficialul a înregistrat solicitarea sa „imediat”. Cu toate acestea, anunțul de apel din partea avocaților lui Chiles a declarat: „Chiles a contestat în mod direct și repetat această problemă la audierea de arbitraj”.

Potrivit documentului CAS, nu a existat niciun sistem formal pentru a monitoriza dacă solicitările de scor au fost depuse la timp.

USA Gymnastics a declarat că dovezile sale video, pe care nu le-a avut la momentul audierii la TAS, au arătat că „Landi a declarat pentru prima dată cererea sa de a depune o anchetă la masa de anchetă la 47 de secunde după afișarea scorului, urmată de o a doua declarație la 55 de secunde după ce scorul a fost afișat inițial”. Această cronologie reflectă înregistrarea video la care se face referire în plângerea lui Chiles.

Într-un raport amplu publicat după Jocuri, președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, s-a referit la saga medaliilor ca la o „tragedie”. Watanabe a pledat pentru utilizarea unei tehnologii avansate în procesul de jurizare, pentru a minimiza astfel de erori în viitor.

„Avem nevoie de schimbare”, a scris Watanabe. „Avem nevoie de provocări. Și avem nevoie de curajul de a merge mai departe. Lipsa de curaj de a face acest pas înainte a fost cea care a dus la tragedia de la Paris.”

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole