Și Gigi Becali a mers să se roage la racla Sfântului Dumitru, în București.
”Mă rog pentru toată omenirea, mă să se oprească războiul, să se liniștească lumea” a spus Gigi Becali, la Antena 3 CNN, în timp ce se îndrepta spre biserică.
Mii de credincioși sunt așteptati în continuare să se închine la sfintele moaște. Săptămâna a început cu procesiunea Calea Sfinților cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie si ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.
Miercuri când este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: în prima parte va avea loc Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei (Grecia), înconjurat de preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară, această sărbătoare marchează începutul iernii.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru
Printre cele mai frumoase obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt "focurile vii". Potrivit tradiţiei, oamenii de la sate aprind focuri în curți sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an.
În dimineața zilei de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. În anumite zone ale țării, femeile împart grâu fiert în lapte și colivă.
Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru că nu e bine ca femeile și bărbații să-și pieptene părul, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.
În Bucovina există o tradiție care spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru, nu va avea recoltă în anul următor.
Tot în tradiția populară se spune că cine are datorii, ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.
De asemenea, în unele zone din țară, oamenii tund coama mânjilor pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.
În această zi se pomenesc şi morţii şi se oferă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce. Sanmedru era considerat ocrotitorul păstorilor care păstrează o serie de obiceiuri în ajunul Sfântului Dumitru. Oierii pun un cojoc pe iarbă, pentru a vedea ce fel de iarnă va veni. Dacă pe cojoc se așează o oaie neagră, iarnă va fi una blanda, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarna va fi grea.