Adăpostirea
A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.
O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunica să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți urmatoarele:
- Întrați într-o încăpere.
- Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.
- Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
- Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
- Dacă vă aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
- Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când vă puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis.
FIȚI UN BUN VECIN. Dacă vedeți pe cineva afară, sfătuiți-l să se adăpostească. Informați și ajutați persoanele cu handicap.
NU INTRAȚI ÎN PANICĂ. Adăpostirea în încăperi închise oferă o protecție considerabilă împotriva radiațiilor.
Așteptați alte instrucțiuni difuzate la radio sau TV, scrie nuclearelectrica.ro.
Protejarea tiroidei
Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adapostit în casă. Pastilele de iodură de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive. A vă adăposti, a vă schimba hainele și a face duș rămân cele mai bune măsuri de protecție împotriva altor substanțe radioactive.
Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. Școlile din localitatea dumneavoastră vor avea cantități suficiente de pastile pentru copii. Personalul școlilor va administra aceste pastile copiilor atunci când va fi necesar.
Pentru ce se iau pastilele de iodură de potasiu ?
Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor și a apei potabile dacă acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.
Cum se iau pastilele de iodură de potasiu ?
Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Este recomandabil ca în funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, la recomandarea autorităților competente, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive.
Administararea de iod stabil pentru copii se va face în funcție de vârstă, astfel:
Copii cu vârsta peste 12 ani – 2 tablete;
Copii cu vârsta între 3 și 12 ani – 1 tableta/zi;
Copii cu vârsta între 1 lună și 3 ani – o jumătate (1/2) tabletă/zi;
Nou-născuții până la o lună – o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apa, limonadă sau altceva similar.
Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 ani, întrucât la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv.
Efecte secundare și contraindicații
În urma administrării tabletelor de iod apariția efectelor secundare este în general redusă. Ele apar în cazuri rare (1 din 1000 de utilizatori) și sunt reversibile: erupții cutanate; aceste erupții cutanate sunt tranzitorii.
Următoarele persoane nu trebuie să ia tablete de iod:
- persoane care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloza microcristalină, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu);
- persoanele care suferă de una dintre urmatoarele boli rare:
- dermatita herpetiformis, boală a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitată;
- vasculită cu valori mici ale complementului.
Persoanele care suferă de disfuncții tiroidiene, disfuncții renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului.
Evacuarea
Atunci când există sau este prevazută o emisie radioactivă, o parte sau toată comunitatea dumneavoastră poate fi evacuată.
Veți fi sfătuiți să vă părăsiți locuințele sau locurile de muncă și să mergeți la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastră.
Toate informațiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio și TV sau vor fi anunțate prin megafoanele mașinilor de Poliție.
Veți avea timp mai mult decât suficient să vă împachetați articolele importante, să închideți aparatele electrice, să vă ocupați de animale, să închideți locuința și să părăsiți zona.
Veți fi îmbarcat în autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport și veți fi duși la Centrele de Primire; dacă aveți masină personală, o puteți folosi.
La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastră de contaminare și dacă va fi necesar veți fi decontaminat. Apoi veți fi înregistrat în vederea asigurării hranei și adăpostirii sau acordării oricărei alte asistențe dacă este nevoie. Dacă doriți, vă puteți face propriile aranjamente în privința hranei și cazării în localitățile neafectate din afara zonei evacuate.
Dacă vi se comunică să evacuați zona
Dacă sunteți anuntați să părăsiți locuința, școala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastră trebuie în primul rând să împacheteze următoarele, NUMAI DACĂ ESTE POSIBIL:
- O pernă, două paturi și două cearșafuri sau un sac de dormit.
- O mică saltea din burete.
- O jachetă sau un palton.
- Două rânduri de haine.
- Medicamentele prescrise și alte medicamente necesare.
- Nu este nevoie să luați alimente în afara celor special prescrise de medic.
- Articole de toaletă.
- Acte de identitate, bani, cărți de credit, carnete CEC, etc.
- Un aparat de radio.
- Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiați.
După ce ați făcut cele de mai sus luați toate măsurile de prevedere obișnuite pentru o plecare de acasă pentru o zi.
Închideți ferestrele și încuiați intrările în casă.
Dacă aveți nevoie de ajutor
Oamenii bătrâni, cei care sunt bolnavi și cei inapți fizic pot avea nevoie de ajutor în cazul evacuării.
Dacă sunteți în această situație, agățați la geam o bucată de panză albă (cearșaf, cămașă, prosop) care să fie vizibilă din stradă. Astfel, vecinii vor cunoaște situația dumneavoastră și vor anunța responsabilii cu evacuarea zonei respective. Patrulele Poliției și Inspectoratului pentru Situații de Urgență vă vor acorda ajutorul la vederea acestui semn.
Siguranța locuinței și a bunurilor personale
Poliția vă va asigura securitatea locuinței pe perioada absenței dumneavoastră și se va anunța la radio când puteți reveni.
Evacuarea se poate face cu diferite mijloace de transport
Deplasarea cu automobilul
Dacă aveți mașina, folosiți-o. Dacă puteți, luați cu dumneavoastră vecinii ce nu posedă mijloace de transport proprii. Urmați ruta cea mai cunoscută sau pe cea anunțată la radio, spre unul dintre Centrele de Primire.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, fiți calm, conduceți prudent și respectați toate regulile de circulație. De-a lungul traseului, echipaje de poliție vă vor da instrucțiuni.
Traficul va fi dirijat în vederea evitării norului radioactiv.
Deplasarea cu autobuzul
Autobuze speciale vor circula la intervale regulate pe traseele curselor obișnuite de autobuz. Deplasați-vă la cea mai apropiată stație sau ruta de autobuz, de unde vă veți îmbarca. Pentru zonele unde nu există curse regulate, radioul vă va anunța punctele de îmbarcare în autobuzele speciale din zona respectivă.
Deplasarea cu trenul
Dacă vi se cere să mergeți în stația CFR a localității dumneavoastră, acolo vă vor aștepta garnituri de tren speciale care vă vor transporta la un Centru de Primire.
Deplasarea cu mijloace navale
În cazul în care vi se cere acest lucru, mergeți la punctele de îmbarcare navale unde vă vor aștepta mijloace de transport naval care vă vor duce la un Centru de Primire.
Evacuarea copiilor aflați la scoala
Vor fi luate măsuri speciale pentru protecția copiilor aflați la școală. Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență va fi în permanentă legatură cu școlile. La nevoie, elevii vor fi evacuați într-o scoală aflată în afara regiunii afectate, special amenajată pentru a găzdui copiii.
Locuri de evacuare
- La prieteni sau rude
- Dacă puteți, deplasați-vă la prieteni sau membri ai familiei ce locuiesc în afara perimetrelor afectate.
Centre de Primire (adăposturi colective)
Vă puteți deplasa la un Centru de Primire. Deplasați-vă mai întâi la unul din punctele de adunare desemnate pentru zona în care va aflați, de unde veți fi îndrumați spre un Centru de Primire.
La Centrul de Primire veți anunța dacă aveți vaci de lapte sau alte animale pe care trebuie să le îngrijiți. Vor fi depuse eforturi pentru a vi se permite întoarcerea în gospodărie sau fermă pe perioade limitate de timp, pentru a îngriji animalele. Veți fi contactat personal de către autoritățile locale care vă vor informa în ce condiții vă puteți întoarce acasă în siguranță.
Aceste Centre au fost special amenajate pentru a vă asigura hrană și adăpost pe perioada evacuării. Bătrânii și bolnavii vor fi îngrijiți de personal medical calificat, care va dispune și de toate medicamentele necesare.
În caz de necesitate, la toate punctele de adunare și Centrele de Primire vor fi distribuite tablete de iodură de potasiu care protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv.
Controlul Accesului in zona afectata
În caz de urgență controlul strict al circulației este esențial pentru o evacuare rapidă și ordonată și pentru asigurarea pazei locuințelor părăsite.
Poliția va dirija circulația și va restricționa intrarea în anumite zone. Aceasta va ajuta la păstrarea principalelor drumuri libere pentru evacuare și pentru utilizarea vehiculelor de urgență. Controlul va ajuta la prevenirea accesului persoanelor neautorizate în zonele afectate.
Informațiile privind controlul traficului vor fi transmise prin radio și TV în timpul urgenței.
Nimeni nu va fi împiedicat să intre în zona de restricție dacă dorește să-și întâlnească familia. În caz de urgență, reunirea familiilor este prioritară.
Controlul alimentelor
Veți fi atenționați să nu consumați hrana și lichidele care ar putea fi contaminate radioactiv.
Se va interzice consumul legumelor din grădinile zonei afectate, laptelui produs în această zonă sau al oricaror alimente care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgență.
Trebuie să vă asigurați că animalele și păsările dumneavoastră nu vor consuma hrană și apă contaminată.
Instrucțiuni amănunțite despre ce este și ce nu este permis să consumați vor fi transmise prin radio și TV.
Cum vom afla daca apa, hrana si pasunile sunt bune de folosit?
Persoanele desemnate de autoritățile publice locale și/sau județene vă vor vizita și vor colecta probe de apă, iarbă, fân și hrană folosite de animalele dumneavoastră. Probele vor fi analizate pentru a determina contaminarea lor. Veți fi inștiințat în cel mai scurt timp posibil dacă acestea sunt utilizabile sau nu. Dacă sunt contaminate, se vor lua măsuri pentru a vi se asigura hrana și apa din surse necontaminate. Până la obținerea rezultatelor, continuați să hrăniți și adăpați animalele cu alimente și apă din surse protejate. Veți fi instruit asupra a ceea ce trebuie să faceți cu sursele contaminate de alimente și apă.
Ce se întâmplă cu produsele gospodăriei sau fermei dumneavoastră?
Când apare o urgență poate fi instaurat un embargou asupra produselor provenite dintr-o zonă cu raza de 10 Km din jurul centralei. Embargo-ul se va extinde asupra unor produse ca: lapte, carne, ouă, cereale, fructe, legume, miere. Embargo-ul poate fi extins sau restrâns în funcție de situație. Veți fi contactat de autoritățile locale sau vi se vor transmite instrucțiuni prin radio referitoare la manevrarea produselor contaminate.
Cum se vor compensa pierderile suferite?
Dacă produsele fermei sau gospodăriei precum și hrana sunt compromise, vi se vor compensa pierderile. Reprezentanți ai Autorităților Publice Ministerul Agriculturii vor determina valoarea pierderilor și vor stabili modalitățile de compensare/ despăgubire în conformitate cu legislația în vigoare.