Ghețarul Thwaites se află într-o situaţie critică, iar topirea lui se accelerează într-un ritm alarmant. Topirea sa completă este considerată de specialişti foarte probabilă, iar impactul ar fi catastrofal pentru întreaga umanitate. Nu întâmplător a fost supranumit "ghețarul Apocalipsei".
Topirea gheții este considerată una dintre principalele consecinţe ale schimbărilor climatice și există un ghețar care, în mod deosebit, îngrijorează experții.
Conform Fanpage gheţarul Thwaites, situat în inima Antarcticii de Vest, lat de aproximativ 120 de kilometri și cu o grosime de peste 2.000 de metri în punctele sale cele mai înalte, este de fapt foarte fragil și continuă să se topească într-un ritm alarmant.
Topirea respectivului gheţar ar produce creșterea nivelului mării, o creştere fără precedent care ar devasta și ar duce la scufundarea unor regiuni de coastă și metropole din întreaga lume, ștergând de pe faţa pământului insule din mai multe oceane, în special din Oceanul Pacific.
Potrivit experților, retragerea bruscă a gheţarului Thwaites a început în anii 1940, probabil ca urmare a unui fenomen climatic natural și ciclic deosebit de intens, cunoscut sub numele de El Niño, care poate încălzi semnificativ oceanele. În ultimii 30 de ani, însă a existat o nouă accelerare a topirii, din cauza creșterii emisiilor de CO2 și a altor gaze care provoacă schimbări climatice. Nu este o coincidență că în zilele noastre "gheţarul Apocalipsei" este responsabil pentru 8% din rata ridicării mării. Impactul viitor, însă, ar putea fi mult mai dramatic.
Experţii americani și britanici au început să studieze dinamica topirii Thwaites în profunzime începând cu 2018, după ce au fondat International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) condusă de experți de la British Antarctic Survey (BAS).
În septembrie 2024 s-au adunat la Cambridge pentru a analiza cele mai recente cercetări efectuate asupra ghețarului, din rezultatele cărora se desprinde un scenariu din ce în ce mai întunecat și mai îngrijorător. De fapt, se crede că respectivul ghețar și o mare parte a calotei glaciare din Antarctica de Vest ar putea dispărea până în secolul XXIII, adică în decurs de 200 de ani. Consecințele ar fi catastrofale. Dacă numai gheţarul Thwaites ar dispărea, marea s-ar ridica cu 65 de centimetri, suficient pentru a inunda și a cauza probleme enorme coastelor unei mari părți din ținuturile apărute. Imaginează-ți ce efecte ar putea avea o mare mai ridicată cu 65 cm asupra Veneției, New York și Rotterdam, doar pentru a numi câteva dintre orașele cele mai expuse riscului, sau asupra unor națiuni întregi precum Maldive și cele din regiunile de coastă din Asia de Sud-Est.
În ultimii ani, cercetătorii care au analizat gheţarul Thwaites cu submarine mici, dar şi pe calea aerului, au stabilit că apa caldă a mării pătrunde adânc în ghețar de dedesubt, prin rețelele de tuneluri și fisuri care ajung în interior până la 10 kilometri. Aceasta grăbeşte încălzirea gheții și topirea deja accelerată din cauza temperaturilor anormale.
Oamenii de știință consideră că mai este mult de lucru pentru a înțelege exact cum va evolua situația. Însă cu siguranţă "gheţarul Apocalipsei" rămâne una dintre cele mai semnificative amenințări la adresa întregii omeniri, în ciuda faptului că se află într-un loc atât de îndepărtat.