Antena 3 CNN Externe Ghețarii din Alpi dispar cu viteză record din cauza căldurii extreme

Ghețarii din Alpi dispar cu viteză record din cauza căldurii extreme

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 23:59 26 Iul 2022 Modificat la 23:59 26 Iul 2022

Măsurând diferența dintre cantitatea de zăpadă căzută iarna și cantitatea de gheață care se topește vara, oamenii de știință își pot da seama cât de mult s-a micșorat ghețarul într-un anumit an, potrivit Reuters.

După iarna trecută, când a căzut relativ puțină zăpadă, Alpii au trecut prin două valuri mari de căldură, inclusiv unul în iulie marcat de temperaturi în jur de 30 de grade Celsius în satul montan elvețian Zermatt.

În timpul acestui val de caniculă, înălțimea la care apa a înghețat a ajuns la 5.184 de metri, cu un nivel normal de vară de 3.000-3.500 de metri.

Majoritatea ghețarilor montani ai lumii, care sunt rămășițe ale ultimei ere glaciare, se topesc din cauza schimbărilor climatice. Dar ghețarii din Alpii europeni sunt deosebit de vulnerabili, deoarece sunt mai mici și au o acoperire de gheață relativ mică. Între timp, temperaturile din Alpi cresc cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu - de două ori mai repede decât media globală.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, se așteaptă ca ghețarii din Alpi să piardă mai mult de 80% din masa lor actuală până în 2100, potrivit unui raport al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice din 2019.

Deja, ghețarul Morteratch (Elveția) s-a schimbat mult față de imaginile de pe hărțile turistice ale regiunii. Lungimea „limbii” lui, care a ajuns cândva la vale, a fost redusă cu aproape 3 kilometri. Și adâncimea stratului de zăpadă și gheață a scăzut cu 200 de metri.

Până în 2017, ghețarul paralel Perse s-a revărsat în Morteratch, dar acum s-a retras atât de mult încât o bandă din ce în ce mai mare de pietriș se află între ele.

Situația îngrozitoare din acest an ridică temeri că ghețarii alpini ar putea dispărea mai devreme decât se aștepta. Potrivit lui Matthias Huss, șeful Organizației de Monitorizare a Ghețarilor din Elveția (GLAMOS), acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii ani, chiar și în 2022.

Glaciologii din Austria, Franța și Italia au confirmat pentru Reuters că ghețarii de acolo sunt pe cale să sufere pierderi record. 

Ninsorile sezoniere, pe lângă refacerea gheții pierdute vara, protejează ghețarii de topirea ulterioară prin formarea unei foi albe care reflectă lumina soarelui înapoi în atmosferă mai bine decât cutia de gheață mai întunecată, poluată cu praf. Dar ghețarul Grand Étre din nord-vestul Italiei a acumulat doar 1,3 metri de zăpadă iarna trecută, cu 2 metri mai puțin decât media anuală în cei 20 de ani până în 2020.

Datele furnizate Reuters arată că ghețarul Morteratsch pierde acum aproximativ 5 centimetri pe zi și este deja într-o formă mai proastă decât de obicei la sfârșitul verii. Ghețarul Silvretta vecin a pierdut cu aproximativ 1 metru mai mult decât în ​​aceeași perioadă din 1947, cel mai rău an din baza sa de date din 1915.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole