Antena 3 CNN Actualitate Locale Ghețarul din România care "arde" în lumina soarelui. Misteriosul Foc Viu din Munții Apuseni

Ghețarul din România care "arde" în lumina soarelui. Misteriosul Foc Viu din Munții Apuseni

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:00 07 Ian 2024 Modificat la 23:37 07 Ian 2024

Peștera Focul Viu se află în Munţii Bihor, pe Valea Galbenă, la 500 de metri spre NV-V de Vârful Piatra Galbenei şi Vârful Cuculeul de Fier.

Lovul poate fi relativ uşor, cu acces atât din Bihor, cât şi din Alba, însă ar putea exista dificultăți în perioada de iarnă.

Fenomenul spectaculos are un efect maxim în timpul verii, când razele soarelui luminează ghețarul din peșteră aproximativ patru minute pe zi.

Peștera este compusă din două săli, iar accesul se face pe o scară din lemn. Sala Mare, cu o înălţime de 46 metri şi o lungime de 68 metri, adăpostește impresionantul ghețar, al treilea ca mărime din România, după cele de la  Peştera Scărişoara şi Peştara Borţig.

Citește și: Transilvania, în topul celor mai frumoase locuri din lume. România, pe lista turiștilor străini și în 2024

[GAL layout="2"]

Bolta Sălii Mari este parţial deschisă printr-o fereastră largă. Grupurile de stalagmite din interior, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, au dat numele peșterii, anume Focul Viu.

"Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă. Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare.

Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheaţa aflate în partea opusă intrării în peşteră. De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare pătrund prin fereastră creând un decor feeric.

Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului”, se precizează pe site-ul Parcului Natural Apuseni.

Astfel, razele de soare care luminează ghețarul câteva minute pe zi creează un decor feeric, fiind un fenomen cu adevărat spectaculos, potrivit ziare.com.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole