Antena 3 CNN Actualitate Gheorghe Piperea, semnal de alarmă: "De unde vor fi bani pentru a distruge acest uriaș număr de bombe ecologice?"

Gheorghe Piperea, semnal de alarmă: "De unde vor fi bani pentru a distruge acest uriaș număr de bombe ecologice?"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 21:43 06 Iun 2022 Modificat la 21:58 06 Iun 2022

România, alături de alte nouă state est-europene, au solicitat Comisiei Europene, într-o scrisoare, să poată renegocia contractele pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID-19.

Contractele ar trebui să se încheie „dacă nu mai sunt necesare dintr-o perspectivă sanitară și epidemiologică”, susțin semnatarii scrisorii. În alte situații, ar trebui să existe posibilitatea de a reduce numărul de doze comandate astfel încât să reflecte mai bine cererea de vaccin, se precizează în document.

Scrisoarea a fost transmisă vineri seară comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, la inițiativa Poloniei. Semnatare ale documentului sunt România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia, potrivit Politico.

În acest context, avocatul Gheorghe Piperea a precizat:

"E foarte interesant curajul celor 10 din Est, membre ale UE, care solicită UE să rezilieze contractele cu producătorii de vakseenuri, pe motiv că mai mult de 1,5 mld doze au devenit inutile.

Când ziceam eu asta, eram primul conspiraționist al țării. Sunt curios acum de unde vor fi bani pentru a se distruge ecologic acest uriaș număr de bombe ecologice - în așa ceva se transformă niște seruri (experimentale) ecologice.

Precizez că aceasta distrugere ecologică nu e deloc ieftină și nici nu se face cu orice mijloace/orice comerciant.

Ce rămâne - o uriașa gaură bugetară, pentru care cei care au făcut această comandă inutilă și cinică ar trebuie anchetați de Parchetul European.

În orice caz, producătorii de vakseen au doar două opțiuni, dacă se decide rezilierea contractelor : (i) dau UE și statele UE în judecată pentru a li se plăti tot, indiferent de faptul că serurile se vor fi utilizat toate sau nu (României i-ar reveni, în acest caz, 1,2 mld euro de plată); (ii) dau faliment (ceea ce le urăm cu toții).

În altă ordine de idei, BNR spune că ar fi trebuit ca și România să plafoneze prețurile, pentru a se calma inflația.

Da, ar fi trebuit - eu am spus asta încă din noiembrie 2021, când economia lui Cîțu anunța noi și noi „succesuri”.

De altfel, ar fi trebuit să se plafoneze și costurile creditării (dobânzi, comisioane, penalități, curs de schimb) și să se stopeze cesiunile speculative de creanțe bancare - eu am făcut chiar un pachet de legi în acest sens, încă din 2017. Dar cine a stat să mă asculte pe mine", scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de socializare. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole