Antena 3 CNN Actualitate Gesturile care l-au trădat pe Vladimir Putin | Aurelian Ciocan, expert în comunicare: "Arată că este hotărât, că a luat o decizie"

Gesturile care l-au trădat pe Vladimir Putin | Aurelian Ciocan, expert în comunicare: "Arată că este hotărât, că a luat o decizie"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:01 22 Feb 2022 Modificat la 18:34 22 Feb 2022

Analizând discursul lui Vladimir Putin privind regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, Aurelian Ciocan, expert în comunicare, a precizat

"Nu stă într-o poziție care să denote deschidere, care să arate că este pregătit pentru un discurs, deşi discursul a fost unul extrem de lung.

A ales să stea pe un scaun în spatele unui birou când putea să folosească foarte bine un pupitru să stea în picioare şi să ţină discursul de acolo.

Poziția sa poate să arate confort, stă relaxat, stă pe o parte, se lasă chiar sub nivelul mesei. De cele mai multe ori coatele lui ajung sub masă şi mâinile nu le ţine la vedere.

O mare parte din discurs o mână este retrasă şi doar una este pe masă şi de cele mai multe ori se sprijină cu degetele de masă.

Această poziție a trupului şi a mâinilor poate să arate două lucruri: atunci când îmi doresc ceva, când vreau ceva mâinile mele sunt la vedere, sunt gata să prind, sunt gata să apuc, să iau.

Ei bine, Vladimir Putin stă cu mâinile sprijinite pe masă. Dacă ne-am uita în sport, nicio plecare fizică a unui atlet nu poate să fie din poziția direct înainte.

El are nevoie de un sprijin, un recul şi apoi se duce înainte. Sunt mai multe situaţii în care putem observa anumite gesturi care pot arăta nervozitate, emoții sau că anumite lucruri nu îi convin.

Vorbim de cravată care, de foarte multe ori, îi vine într-o parte şi o aranjează. Atunci când mă deranjează ceva, când poate sunt în disconfort tind să mă joc cu gulerul de la cămașă, cu ceasul şi în cazul lui cu cravata. Aceste gesturi pot indica un anumit disconfort sau o anumită neplăcere.

De altfel, foarte important, pe masa lui Vladimir Putin într-un discurs atât de lung, nu are un pahar cu apă. Este foarte bine antrenat, știa că va vorbi atât de mult.

Apa şi notițele îi lipsesc. Este posibil să fi avut notițele pe prompter.(...). Poziția sa, care pare o poziție relaxată, nonșalantă că nu-l interesează neapărat imaginea sau ce se crede despre acest lucru, poate să arate că el este hotărât că a luat o decizie.

Cu siguranță că a avut parte de cele mai bune discursuri de oratorie ", a explicat Aurelian Ciocan, expert în comunicare la Antena 3. 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole