Aurelian Ciocan, specialist în limbajul corpului, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, difuzată pe Antena 3 CNN, cum nasul poate dezvălui adevăratele sentimente ale unei persoane, chiar și atunci când acestea încearcă să le ascundă.
Potrivit expertului, nasul joacă un rol crucial în detectarea pericolului sau a disconfortului, similar reacției instinctive la mirosuri neplăcute. „Când ceva ”nu miroase a bine”, nările se ridică, toată zona nasului se trage în sus. Americanii numesc asta ”nas de iepure”, care definește perfect această reacție. Ridicăm nasul când ceva nu este bine”, explică Aurelian Ciocan.
Aceeași mișcare involuntară a nasului poate semnala și un sentiment de dispreț față de o persoană. Specialistul detaliază că, deși cineva poate afișa un zâmbet aparent sincer, expresia nasului poate trăda adevărata stare emoțională: „Nasul meu ”poate fugi” chiar atunci când îți fac un compliment, dacă acel compliment este făcut doar din complezență sau din interes. De fapt, dacă eu nu te plac, nasul meu arată această stare de dispreț”.
De ce nasul este un indicator atât de fidel?
„Nasul este extrem de important pentru supraviețuire”, adaugă Ciocan, oferind exemplul mirosului de gaz care alertează pericolul. În mod similar, atunci când suntem obligați să interacționăm cu persoane care ne displac, cum ar fi pentru a obține ceva de la ele, expresia facială generală poate fi controlată, dar nasul trădează adevăratele sentimente. „Această reacție este incontrolabilă, chiar dacă încercăm să ascundem antipatia față de cineva”, subliniază specialistul în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.