Antena 3 CNN Externe Germania a intentat un proces împotriva Italiei la Curtea Supremă a ONU pentru o dispută privind despăgubirile pentru al Doilea Război Mondial

Germania a intentat un proces împotriva Italiei la Curtea Supremă a ONU pentru o dispută privind despăgubirile pentru al Doilea Război Mondial

Germania a intentat un proces împotriva Italiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU pentru faptul că Italia continuă să permită victimelor crimelor de război naziste să ceară despăgubiri Germaniei, contrar unei hotărâri judecătorești anterioare.

de Alexandra Ionescu    |   

Germania se plânge că Italia continuă să permită astfel de procese în instanțele naționale, deși în 2012 Curtea Internațională de Justiție a ONU a decis că acest lucru a încălcat dreptul la imunitate al Berlinului conform dreptului internațional.

De atunci, încă 25 de procese au fost depuse în Italia pentru a solicita despăgubiri, iar în multe cazuri instanțele italiene au decis că Germania trebuie să le plătească. În două cazuri, pentru a pune în aplicare decizia, instanțele italiene încearcă să sechestreze bunurile de stat germane din Roma.

La Berlin, s-a explicat că procesul a fost intentat chiar acum, deoarece un tribunal italian ar putea decide să vândă aceste clădiri până pe 25 mai. Unii au instituții educaționale și culturale în Germania, potrivit Reuters.

Germania cere instanței, ca măsură temporară, să dispună Italiei să nu vândă imobilul până la decizia finală a procesului. 

Disputa dintre cele două țări cu privire la despăgubiri pentru daunele din Al Doilea Război Mondial a început în 2008, când Curtea Supremă a Italiei a ordonat Germaniei să plătească aproximativ 1 milion de euro familiilor a nouă persoane ucise de naziști în Toscana în 1944.

Acestor procese au urmat altele noi. Germania a insistat că a plătit deja despăgubiri pe scară largă în baza unor acorduri de reparații cu țările afectate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile