Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Germania prelungește controalele la frontiere dincolo de luna martie. Ministru: „Măsura este necesară pentru siguranţa publică”

Germania prelungește controalele la frontiere dincolo de luna martie. Ministru: „Măsura este necesară pentru siguranţa publică”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 15:19 30 Dec 2024 Modificat la 15:19 30 Dec 2024

Germania, membră Schengen, îşi prelungeşte controalele la frontiere dincolo de luna martie. Controalele, anunţate iniţial în septembrie pentru o perioadă de şase luni, au un impact asupra călătorilor, în special către Franţa, Luxemburg şi Polonia, potrivit Le Figaro.

Anunţată luni de ministrul de interne Nancy Faeser, măsura de prelungire a controalelor la frontiere dincolo de luna martie 2025 face parte dintr-o strategie de combatere a imigraţiei ilegale, în timp ce guvernul de coaliţie condus de Olaf Scholz se confruntă cu alegeri federale cruciale în februarie anul viitor.

Controalele la toate frontierele germane au fost restabilite în septembrie anul trecut pentru o perioadă iniţială de şase luni. Potrivit lui Nancy Faeser, rezultatele au fost convingătoare: „Aproximativ 1.800 de traficanţi de persoane au fost arestaţi şi aproape 40.000 de persoane au fost returnate”, a precizat ministrul de interne. De asemenea, numărul expulzărilor a crescut cu peste 50% în doi ani. Germania s-a remarcat chiar prin faptul că a fost prima ţară care a expulzat infractori în Afganistan, o măsură pe care ministrul a descris-o drept „necesară pentru siguranţa publică”.

Deşi guvernul german justifică aceste controale prin necesitatea de a consolida frontierele externe ale Uniunii Europene, măsura stârneşte îngrijorare. Comisia Europeană a subliniat că astfel de controale, deşi permise în cazul unei ameninţări la adresa ordinii publice, trebuie să rămână „excepţionale” şi „proporţionale”.

Ce alte țări din spațiul Schengen au reintrodus controalele la frontiere

În principiu, spaţiul Schengen - la care şi România aderă de la 1 ianuarie 2025 - garantează libertatea de circulaţie între cele 27 de ţări membre, însă frontierele germane ar putea face excepţie de la această regulă pentru o perioadă maximă de doi ani.

Această decizie a avut un impact direct asupra navetiştilor şi turiştilor transfrontalieri, scrie Le Figaro. Au fost semnalate blocaje de trafic majore la punctele de trecere a frontierei cu Franţa, Luxemburg şi Polonia, perturbând atât călătoriile zilnice, cât şi cele de agrement.

Trebuie remarcat faptul că aceste controale se pot „aplica la toate punctele de trecere a frontierei dintre Germania şi Franţa”, potrivit France Diplomatie, site-ul web al Ministerului Europei şi Afacerilor Externe. Prin urmare, cetăşenii trebuie să aibă la ei cartea de identitate sau paşaportul, indiferent dacă vor lua feribotul, trenul TGV sau ICE, maşina sau linia de tramvai dintre Strasbourg şi Kehl.

Verificările sunt deja efectuate la vecinii estici (Polonia, Republica Cehă) şi sudici (Austria, Elveţia) ai Germaniei. Agenţiile de turism recomandă, de asemenea, verificarea periodică a condiţiilor de intrare şi ieşire din ţară.

Extinderea controalelor la frontiere este văzută ca o încercare de a răspunde aşteptărilor unor cetăţeni îngrijoraţi de o creştere a numărului de atentate cu implicarea străinilor, mai ales după recentul atentat de la Magdeburg.

Atât pentru călători, cât şi pentru cei care locuiesc la frontieră, aceste măsuri ar putea dura atât timp cât UE nu reuşeşte să consolideze în mod semnificativ protecţia frontierelor sale externe. Situaţia reaminteşte de fragilitatea structurală a spaţiului Schengen, deşi acesta este prezentat ca un pilon al cooperării europene. 

Odată cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, de la 1 ianuarie, ele vor deveni graniţele externe ale spaţiului Schengen. Tocmai de aceea, pentru o perioadă de şase luni, şi în cazul lor vor rămâne controale aleatorii.

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole