Antena 3 CNN Externe Germania cere UE să actualizeze acordul cu Turcia privind migranții

Germania cere UE să actualizeze acordul cu Turcia privind migranții

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 21:06 21 Iun 2021 Modificat la 21:06 21 Iun 2021

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, este îngrijorat că tot mai mulţi refugiaţi ajung prin Marea Egee pe insule greceşti. "Anul 2015 nu are voie să se repete", a declarat Seehofer în ajunul vizitelor sale în Turcia şi Grecia.

Politicianul creştin-social bavarez este însoţit în turneu de omologul său francez, Christophe Castaner, şi de comisarul UE pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Pe agenda vizitei în capitala Turciei se află discuţii cu ministrul de Interne Süleyman Soylu şi cu titularul de la Externe Mevlüt Cavusoglu. În context, Seehofer, Castaner şi Avramopoulos vor să afle ce probleme întâmpină partea turcă şi de ce, în ultima vreme, ajung tot mai mulţi refugiaţi, pe căi ilegale, pe insule greceşti.

Pactul UE-Turcia vizând refugiaţii a fost perfectat tocmai pentru a preîntâmpina acest fenomen.

„Avem nevoie de o actualizare a cooperării noastre cu Turcia în domeniul migrației”, a declarat Maas pentru ziarul Die Welt.

UE este deosebit de interesată ca acordul privind migrația cu Ankara să fie dezvoltat și actualizat în continuare, a adăugat acesta.

„În contextul tuturor dificultăților pe care le avem cu guvernul turc, trebuie să recunoaștem că această țară și-a asumat pentru noi o povară deloc neglijabilă în materie de migrație”, a spus Maas.

Un nou acord ar presupune ca UE să ofere fonduri suplimentare pentru Turcia

„Nu vreau să avansez nicio cifră, dar este foarte clar că acest parteneriat nu va funcționa fără bani”, a spus Maas.

Printre altele, acordul privind refugiații dintre UE și Turcia prevede ca Ankara să ia măsuri drastice împotriva migrației neautorizate către UE și ca Grecia să trimită înapoi în Turcia migranții care au ajuns ilegal în insulele din Marea Egee.

În martie 2016, UE și Turcia au ajuns la un acord pentru a pune capăt migrației ilegale care traversează Marea Egee și pentru a îmbunătăți condițiile celor peste 3 milioane de refugiați sirieni din Turcia.

Acordul a reușit să stăvilească fluxul de migranți și refugiați, însă reticența UE de a primi refugiați din Turcia și obstacolele birocratice în transferul fondurilor promise pentru refugiați au dus la critici aspre din partea politicienilor turci.

Dar de când Turcia a mărit presiunile asupra migranţilor fără forme legale, tot mai mulţi refugiaţi îşi asumă riscanta traversare prin Marea Egee.

Dacă în aprilie se aflau pe insulele greceşti 14.000 de migranţi şi refugiaţi, acum numărul lor a ajuns la 30.000 şi tendinţa este în continuare crescătoare.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat în ultima vreme ameninţarea adresată Europei, că va deschide porţile pentru refugiaţi, dacă ţara sa nu va mai beneficia de sprijin financiar din partea UE.

Etichete: Germania acord migranti
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole