Industria imbiliară din China a fost afectată de o serie de erori ale dezvoltatorilor și de scăderea prețurilor la terenuri și apartamente. Într-un discurs susținut la Instituția Hoover de la Universitatea Stanford, George Soros a avertizat că situația este una dificilă.
Modelul ”nesustenabil” care a adus beneficii guvernelor locale și a încurajat oamenii să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăți, a stat la baza boom-ului imobiliar din China, potrivit lui George Soros.
Gigantul imobiliar Evergrande, care a strâns datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 19 miliarde de dolari în obligațiuni offshore deținute de administratorii internaționali de active și de bănci private în numele clienților lor, a fost pus în dificultate de politicile guvernamentale menite să limiteze boom-ul, lucru care nu i-a permis să-și achite datoriile.
Evergrande se chinuie de luni de zile să strângă numerar pentru a rambursa creditorii. Oficiali guvernamentali au fost trimiși în companie pentru a supraveghea o restructurare, dar există puțină claritate cu privire la ceea ce urmează. Evergrande a făcut cerut mai mult timp, dar unii creditori par să nu fie dispuși să aștepte.
”Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile criza”, a spus Soros, în timpul unei discuții despre evoluțiile din China și cum ar trebui să răspundă Statele Unite. ”Este posibil să fi amânat prea mult timp să se ocupe de asta, pentru că încrederea oamenilor a fost acum zdruncinată”.
Președintele chinez se confruntă acum cu riscuri de pe piața imobiliară, spune Soros, care a vorbit cu doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.
Scăderea prețurilor îi va ”întoarce pe mulți dintre cei care și-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare împotriva lui Xi Jinping”, a spus Soros, adăugând că situația actuală ”nu pare promițătoare”.
”Xi Jinping are multe instrumente disponibile pentru a restabili încrederea – întrebarea este dacă le va folosi corect”, a spus Soros.
Analiștii au fost de mult îngrijorați că prăbușirea Evergrande ar putea declanșa riscuri mai mari pentru piața imobiliară a Chinei, dăunând proprietarilor de case și sistemului financiar. Sectorul imobiliar și industriile conexe reprezintă până la 30% din PIB-ul țării.