Cercetările au confirmat existenţa celui mai mare defect al Pământului, care este vizibil şi poate explica de ce un abis de 7,2 km s-a format în Oceanul Pacific.
Timp de secole, nu s-a ştiut nimic despre Webber Deep, o prăpastie aflată lângă Insulele Maluku din Indonezia, care a format cel mai adânc punct de pe Pământ, dar până acum, nimeni nu a putut să ofere o explicaţie pentru acest fenomen, relatează sciencealert.com. Pentru a investiga acest aspect, geologii de la Universitatea Naţională din Australia, localizată în Canberra şi cei de la Universitatea Royal Holloway din Londra au analizat hărţi a fundului mării, care înfăţişează regiunea Mării Banda din Oceanul Pacific. Astfel, au descoperit că rocile care se află pe fundul mării prezintă sute de tăieturi paralele.
Simularea a ceea ce se află sub mare relevă faptul că o mare bucată de crustă, mai mare decât suprafaţa Belgiei, a fost, la un moment dat, în urma unei spargeri majore, divizată în plăci oceanice pentru a forma o mare depresiune pe fundul apei. Se pare că, în spatele acestei descoperiri, se află, de fapt, cel mai mare defect al Pământului, care a fost numit Desprinderea de la Banda. Acest defect are o dimensiune de 60.000 de kilometri pătraţi.