Antena 3 CNN Politică Geoană, despre sistemul de învățământ din România: „E cea mai mare dramă. Educația e politizată, noi mimăm reformele”

Geoană, despre sistemul de învățământ din România: „E cea mai mare dramă. Educația e politizată, noi mimăm reformele”

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 22:08 18 Sep 2024 Modificat la 22:38 18 Sep 2024

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezindețiale, a afirmat într-un interviu pentru Mihai Gâdea la Antena 3 CNN, că cea mai mare problemă a României în acest moment este sistemul de învățământ. „E o problemă de prioritate națională și de multe ori noi mimăm reformele. Educația e politizată”, spune Geoană.

Mircea Geoană a fost întrebat ce ar trebui să facă România pentru a elimina sau micșora discrepanța din sistemul de învățământ, între elevii olimpici și analfabeții funcțional.

„Cred că e cea mai mare dramă a României. Acum cred că avem cea mai nedreaptă societate pe care am avut-o, probabil în ultimii 70-80 de ani. Este ciudat, să fii în Europa, economia să crească, să ai resurse și să ai 4% din copiii de la țară care să nu ajungă să facă liceul, să nu poată să-și facă viața. Cred că este cea mai mare problemă a României și cred că este o problemă atât de dureroasă că nici măcar n-are rost să o punem în ton politic.

Problema e ce facem cu situația asta. Așa cum spun și în cartea mea, dacă școală nu e nimic nu e. Națiunile care nu investesc în propria educație, în proprii lor copii, ușor-ușor se sting. (...) Școală te face om, mare te faci singur. Adică oricât de bună ar fi școala, dacă nu continui să investești în tine...”, a răspuns Geoană.

Potrivit acestuia, principala lecție pe care România nu a învățat-o, în ceea ce privește educația, este „că nu vârfurile societății sunt cele mai importante, cât baza societății”.

„Cred că marea problemă a României este că cred că și-a uitat un pic prioritățile adevărate. (...) Nu poți să ai Liceul Sfântul Sava în fiecare colț de țară, dar poți să ai dascăl bine motivat și copiii care să aibă șanse la o școală corect. E o problemă de prioritate națională și de multe ori noi mimăm reformele. Eu cred că statul român în clipa de față este atât de disfuncțional pentru că a fost foarte politizat. Educația este politizată, sănătate politizată, infrastructurile sunt politizate și dacă politizezi și nu pui oameni competenți, automat se produce o reacție în lanț. Asta e o reacție în lanț”, a mai afirmat Geoană.

El a dat exemplul sistemului de învătământ din Polonia, Estonia și Bulgaria.

„Principala problemă este că nu investim acolo unde este problema principală copiii săraci, copiii de la țară, copiii de romi sunt numeroși și este un păcat mai vechi al societății românești discriminarea față de dânșii. Deci cred că dacă ne apucăm sistematic să investim în școli de la țară, să motivăm profesorii mai bine, să meargă în comune, să nu mai avem situații în care un profesori de sport să învețe copiii matematică”, a spus Geoană, care a adăugat că „nu este prioritatea mai importantă pentru România decât educația”.

„Trebuie să bagi și bani și oameni mai competenți, să stai si să stai călare, să nu mai schimbi regula de 50 de ori pe zi cum am făcut-o noi”, a mai spus candidatul la prezidențiale.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole