Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, despre Rusia: "Există o avalanșă de dezinformare care vine către noi, ceea ce este intolerabil"

Mircea Geoană, despre Rusia: "Există o avalanșă de dezinformare care vine către noi, ceea ce este intolerabil"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:53 06 Dec 2021 Modificat la 23:54 06 Dec 2021

„Există o intensificare a tensiunilor, există o diversificare a instrumentelor pe care țări ca Belarus sau Federația Rusă le folosesc împotriva noastră, inclusiv dezinformare masivă, inclusiv știri false, inclusiv amplificarea unor tensiuni care sunt reale uneori în țările noastre”, spune Secretarul General Adjunct NATO, Mircea Geoană.

El susține că responsabilii NATO și cei ai Comisiei Europene lucrează „zi de zi” la o unitate de combatere a dezinformării.

„Există o avalanșă de dezinformare care vine către noi, în jurul COVID, în jurul altor probleme, în America în jurul problemelor rasiale, în jurul momentelor de alegeri. Este intolerabil. Jocul ăsta se joacă și are niște limite, dar în momentul în care încerci să influențezi alegerea democratică pentru președinte, pentru Parlament sunt lucruri inacceptabile. Observăm cu preocupare și amenințări de tip tradițional, sisteme de rachetă ultramoderne, amplasamente în diverse locații a unor sisteme avansate oarecum mai clasice, observăm cu îngrijorare folosirea ultimei generații de arme anti-satelit... (...) Din zona cyber, din zona spațiu, din zona dezinformare, din zona hibridă, din zona tradițională militară, din zona echipamente, inclusiv la nivel nuclear există o perioadă... De asta NATO este important”, a mai spus Mircea Geoană, luni seara la Digi24, citat de Mediafax.

Referitor la concentrarea trupelor rusești în jurul Ucrainei, Mircea Geoană a avut un mesaj tranșant.

„Să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenția evidentă de a recrea sfere de influență în Europa. Ce se întâmplă în jurul Ucrainei, pentru că Crimeea este teritoriu ucrainian, vedem cu preocupare această concentrare neobișnuită de forțe militare.Spunem extrem de clar: este un lucru pe care Federația Rusă trebuie să înceteze să-l mai facă, să nu escaladeze, să înțeleagă că dialogul și diplomația sunt necesare", conchide oficialul NATO.

„Rusia ar putea plăti, în cazul unei agresiuni, un preț economic și financiar și nu unul militar"

Secretarul general adjunct al NATO a amintit duminică seara la Antena 3 de discuția telefonică pe care președintele american Joe Bien o va avea marți cu președintele rus Vladimir Putin, cu privire la activitățile militare ruse la granița cu Ucraina. Alte subiecte sunt stabilitatea strategică, problemele cibernetice și regionale. În spațiul cibernetic are loc, spune Geoană, o confruntare permanentă, atacuri dintre care unele sunt girate de unele state, altele sunt efectuate de grupuri tolerate în Rusia.

În context, Mircea Geoană a precizat că scutul aerian de la Deveselu este o structură pur defensivă, și că Rusia, care se declară amenințată de rachetele din România, a desfășurat de la Marea Barents la Marea Neagră sisteme de rachete de ultimă generație.

Se crede că peste 94.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea granițelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informații. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Președintele american a declarat recent că el și consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de inițiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administrația a discutat despre parteneriatul cu aliații europeni pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la începutul acestei săptămâni, că Statele Unite și aliații săi europeni vor impune "costuri și consecințe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei".

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole