Antena 3 CNN Politică Geoană avertizează că România nu trebuie să repete „greșeala” Occidentului: „Și-au distrus programatic satul”

Geoană avertizează că România nu trebuie să repete „greșeala” Occidentului: „Și-au distrus programatic satul”

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 23:04 18 Sep 2024 Modificat la 15:49 24 Sep 2024

Mircea Geoană, fost secretar adjunct NATO și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din iarnă, spune că România nu trebuie să repete „greșeala” Occidentului, care „și-a distrus programatic satul”. Geoană, spune la interviul cu Mihai Gâdea, la Antena 3 CNN, că România trebuie să acționeze pentru a salva și investi în mediul rural pentru a „deveni o țară echilibrată”.

„Cred că trebuie să luăm o decizie fundamentală cu privire la ce fel de țară vrem să avem în viitor. Eu am mers mult în Occident, am trăit acolo, am făcut școala acolo, acum, la NATO am stat la Bruxelles, și occidentalii au făcut câteva greșeli. Au făcut multe lucruri bune din care avem de învățat dar și câteva greșeli.

O primă mare greșeală e că și-au distrus programatic satul. Franța a mai rezistat, Franța rămâne o țară care a investit în rural, în fermieri, în viață, în agricultură și a făcut o chestie foarte deșteaptă pentru că și-a întărit rezistența ca națiune. La noi, ce s-a întâmplat după 89 a început un fel de o lege a junglei în care cel mai puternic răzbește, cel mai vulnerabil e problema lui. Și mai avem o problemă – noi avem 48% din populația României încă la țară. Avem jumătate din copiii României, în afară de copiii născuți în diaspora, care se nasc încă la țară. Deci dacă ne uităm strict strategic, lăsând emoția și, să zic, etica și inima de creștin, de om la o parte, în clipa de față, ca țară, ca economie, sunt ca un motor care ar trebuie să aibă 12 cilindri și care lucrează, de fapt cu trei sau patru cilindri care-s marile orașe”, a spus Mircea Geoană.

Fostul oficial NATO spune că „ar fi cea mai mare greșeală să repetăm greșeala occidentalilor”

„Avem de luat o decizie strategică – trebuie să fim și onești cu oamenii – nu putem salva fiecare cătun din România pentru că multe dintre ele deja s-au topit – mai sunt câțiva bătrâni – asta nu înseamnă că-i abandonăm, avem grijă de dânșii, dar mai sunt comune care au vitalitate economică, cărora dacă le-am da o stație de pompieri, o salvare bună, puțină telemedicină, puține lucruri, ar putea să aibă grijă de câteva sate sau comune în jurul lor. Trebuie să luăm decizii care nu sunt ușoare.

Dar cred că cea mai mare greșeală ar fi să repetăm greșeala occidentalilor și să spunem nu ne interesează mediul rural, nu ne interesează satul românesc, ceea ce înseamnă că nu ne interesează rădăcinile noastre și cum spunea Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care s-a și călugărit la un moment dat – a zis: «Neamurile care n-au rădăcini sunt neamuri fără morală»”

Geoană spune că România trebuie să „salveze” mediul rural și să investească în el pentru a deveni o „țară echilibrată”

„Deci, pentru noi ca țară, cred că e o formă economică – am nevoie de mai multă lume educată, sănătoasă dar am nevoie și de o formă de rezistență în fața unor vremuri foarte complicate. În momentul ăsta trebuie să luăm o decizie – orașele mici, mediul rural, comunele care au încă viață... cum este Mischiu, are încă viață, gravitează în jurul Craiovei – să le salvăm să învestim și să facem din țara asta o țară echilibrată.

Nu uitați că noi avem o țară de suprafața Marii Britanii și 80% din PIB e făcut din primele opt orașe, ceea ce înseamnă că restul țării face prost. Și nu fac o pledoarie care ceva care are de-a face cu electoralul. Cred cu tărie că avem, pe de-o parte un interes pragmatic, să ne ținem tinerii acasă, să avem grijă de identitatea noastră dar și o chestiune care este etică și morală pentru că ceea ce facem noi în România, acum, și mulți dintre noi o facem pentru că trăim în relativ confort, pentru că trăim în orașe mari cu acces la civilizație, la informație, de foarte multe ori nu ne mai interesează de celălalt. Și asta nu are valoare ideologică, ci etică. Cred că dacă România vrea să fie țara care trebuie să fie și poate să fie nu poate să trăiască doar din 3-4 cilindri din 12. Și cred că aici la Mischiu poate vedem mai târziu că se poate reinventa și satul românesc”, a spus Mircea Geoană în interviul cu Mihai Gâdea.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole