Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Războiul delfinilor. Cum luptă mamiferele alături de soldaţii marini | Explicaţiile generalului Mircea Mîndrescu

Războiul delfinilor. Cum luptă mamiferele alături de soldaţii marini | Explicaţiile generalului Mircea Mîndrescu

Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, a explicat originea ideii de a folosi mamifere marine antrenate pentru misiuni speciale şi cum se desfășoară anumite operațiuni.

de Claudia Popovici    |   

Au apărut totodată informaţii potrivit cărora Rusia foloseşte delfini militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră, pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic, anunţă Institutul Naval al Statelor Unite, după ce a analizat noi imagini din satelit ale bazei navale rusești de la Sevastopol.

"Se pare că ideea utilizării acestor mamifere marine a apărut în anii '60. Cei care s-au gândit au fost aliații americani de atunci.

Evident că şi partea rusă şi alte marine s-au uitat la o asemenea posibilitate. Întradevăr există delfini pentru a desfășura o serie întreagă de misiuni.

Una dintre ele este descoperirea unor mine care sunt ancorate pe fundul mării. De asemenea, delfinii pot fi folosiți la interzicerea accesului într-o zonă de către personal inamic, cum ar fi scafandrii de luptă. 

Fiecare delfin are un echipaj uman care îi descifrează mesajele. El vine şi se pare că în momentul în care se duce să găsească ceva, barca unde stă echipajul are la pupa şi la prova două zone.

Când delfinul bate la pupa înseamnă că nu a găsit nimic, când bate cu aripa la prova înseamnă că a găsit ceva. Atunci automat un scafandru coboară şi vede mina.

Omul este cel care face deminarea, acțiunea în sine. La un moment dat au avut şi ucrainenii acest program, dar odată cu capturarea ilegală a Crimeei, delfinii ucraineni au trecut în subordinea rușilor.

Nu doar delfinii sunt folosiți pentru că ei nu rezistă temperaturilor. Se mai folosesc şi balene şi foci", a explicat generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile