Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Detaliul ascuns din viața noastră care ne face să fim epuizați în fiecare dimineață. Vlad Ciurea: ”Creierul chiar nu mai funcționează”

Detaliul ascuns din viața noastră care ne face să fim epuizați în fiecare dimineață. Vlad Ciurea: ”Creierul chiar nu mai funcționează”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 07:00 15 Ian 2025 Modificat la 07:00 15 Ian 2025

Poluarea aerului nu doar că influențează schimbările climatice, dar are și un impact grav asupra sănătății publice, inclusiv asupra creierului. Profesor doctor Vlad Ciurea a explicat în exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN cum noxele din aer ne pot afecta starea generală și capacitatea de a funcționa la parametri normali.

„Chiar m-am uitat. Suntem pe locul șapte în Europa ca poluare a aerului. Cea mai mare este în Sarajevo. Am fost acolo. Este ca într-o căldare, din cauza aceasta se întâmplă. Noi suntem pe locul șapte ca poluare, dar totuși un loc destul de fruntaș,” a spus profesorul Vlad Ciurea, atrăgând atenția asupra nivelului alarmant de poluare din România.

Patru tipuri de poluare, toate prezente în București

Profesorul a detaliat că poluarea are mai multe forme, toate fiind prezente în Capitală: poluarea aerului, a apei, a solului și cea fonică. „Dacă mergem la oră de vârf, la opt de exemplu, toată lumea claxonează. Și toate gazele de eșapament, toate arderile acestea de deșeuri din jurul Bucureștiului, ce fac? Și avem marea calitate să distrugem toate spațiile verzi, să facem tot felul de buildinguri, de construcții, din ce în ce mai mari,” a explicat profesorul.

Mai mult, lipsa unei planificări corecte în infrastructură și administrarea defectuoasă a deșeurilor contribuie la accentuarea poluării. „Există o disciplină în arhitectură și în construcții. Este o disciplină în infrastructură. Există o disciplină în toate deșeurile care trebuiesc îndepărtate,” a adăugat el.

Cum ne afectează creierul poluarea

Poluarea nu doar că ne face să respirăm un aer mai puțin curat, dar influențează și sănătatea mentală și performanța zilnică. „Toate aceste poluări afectează ce? Pe noi ne afectează în primul rând. Noi, care lucrăm, observați că venim la serviciu, este o pâclă deasupra orașului, te mai cerți în trafic... Șeful e nervos din multe puncte de vedere. Șefa la fel, și nu mai poți lucra. Parcă nu-ți vine să lucrezi. Încă o cafea. Și încă o cafea,” a explicat profesorul Ciurea, subliniind impactul poluării asupra stării de spirit și a productivității.

Însă nu cafeaua este problema, spune medicul, ci efectele toxice ale aerului poluat asupra creierului. „Nu cafeaua este cea care te scoate din minți. Poluarea este, poluarea atmosferică, poluarea apei. Toate te afectează și-ți afectează creierul, care chiar nu mai funcționează bine,” a concluzionat profesorul Vlad Ciurea.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole