Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai veche gaură neagră din Univers a fost descoperită. "Va alimenta o nouă generaţie de modele teoretice"

Cea mai veche gaură neagră din Univers a fost descoperită. "Va alimenta o nouă generaţie de modele teoretice"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:16 17 Ian 2024 Modificat la 21:16 17 Ian 2024

Această detecţie o devansează "cu aproximativ 200 de milioane de ani pe cea a unei găuri negre masive", a declarat Jan Scholtz, astrofizician la Institutul de cosmologie Kavli din cadrul Universităţii Cambridge din Marea Britanie.

Ea "va alimenta o nouă generaţie de modele teoretice" pentru a explica un astfel de fenomen în Universul tânăr, în urmă cu peste 13 miliarde de ani, a adăugat acest coautor al studiului publicat în revista Nature.

Imaginaţi-vă un obiect cosmic cu o masă estimată a fi de 1,6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Invizibil, ca toate găurile negre, el absoarbe materia înconjurătoare, emiţând în acelaşi timp o cantitate fenomenală de lumină în jurul periferiei sale.

Citeşte şiFotografie spectaculoasă cu Galaxia Roată de Car, surprinsă de telescopul spațial de mare precizie James Webb

Acea lumină le-a permis astronomilor să detecteze galaxia în centrul căreia se ascundea gaura neagră, denumită GN-z11 atunci când a fost anunţată descoperirea ei în 2016 cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, scrie Agerpres.

GN-z11 era pe atunci galaxia cea mai veche, şi deci cea mai îndepărtată, observată de Hubble. Până la lansarea în 2022 a telescopului spaţial James Webb, care a permis detectarea găurii negre din GN-z11.

Gaura neagră detectată de echipa internaţională coordonată de Universitatea Cambridge a fost datată la 430 de milioane de ani după Big Bang. Era perioada zorilor cosmici, când primele stele şi galaxii ieşeau din aşa-numita "epocă întunecată".

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole