Antena 3 CNN Actualitate Gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Sud este acum mai mare decât Antarctica

Gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Sud este acum mai mare decât Antarctica

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 17:07 16 Sep 2021 Modificat la 17:12 16 Sep 2021

În fiecare an, între august și octombrie - în timpul sezonului de primăvară al emisferei sudice - ozonul se epuizează peste regiunea Antarcticii, gaura atingând o dimensiune maximă între mijlocul lunii septembrie și mijlocul lunii octombrie, potrivit revistei newscientist.com.

Gaura din acest an este acum mai mare decât 75% din găurile de ozon anterioare, în acest moment al sezonului, din anul 1979 și până în prezent, deși încă nu este clar de ce a crescut mai mult decât de obicei.

În 2020, gaura de ozon a atins un vârf de aproximativ 24 de milioane de kilometri pătrați la începutul lunii octombrie, care a fost relativ mai mare decât în ​​anii precedenți. La începutul sezonului din acest an, gaura de ozon a început să se dezvolte într-un mod care a sugerat că va avea aproximativ aceeași dimensiune, dar a crescut considerabil în ultima săptămână.

Această schimbare este monitorizată îndeaproape de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) prin modelare computerizată și observații prin satelit.

„Din câte putem vedea, nu mai crește foarte repede, dar am putea vedea încă unele creșteri la începutul lunii octombrie”, spune Vincent-Henri Peuch la CAMS.

Stratul de ozon ne oferă protecție împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui

Stratul de ozon ne oferă protecție împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui. Utilizarea compușilor sintetici, cum ar fi clorofluorocarbonii, în ultimul secol a contribuit la găuri în acest strat, deoarece pot ajunge la stratosferă unde se descompun și eliberează atomi de clor care distrug moleculele de ozon.

Au fost observate semne de recuperare de când au fost interzise acești compuși sintetici, dar recuperarea stratului de ozon este încă lentă.

"Există o mare oscilanție, de la an la an și, pentru a evalua procesul de recuperare a stratului de ozon, trebuie să ne uităm la câțiva ani pentru a vedea diferența.", spune Peuch.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole