Gata cu mierea falsificată pe piață. Potrivit unui românii vor fi informați despre țara de origine sau locul de proveniență al mierii și al produselor apicole. Mai mult, pentru mierea și produsele apicole provenite din UE sau țări terțe, amestecurile acestora cu alte produse va trebui menționat pe eticheta produsului, notează Libertatea.
România este cel de-al patrulea mare producător de miere din Europa, după Germania, Franța și Ungaria, având înregistrați la nivel național circa 40.000 de apicultori, dar cu toate astea, pe piață se află foarte multă miere falsificată, care în timp cauzează diferite boli. Pentru a stopa acest fenomen, șapte deputați de la PSD și ALDE propun mai multe modificări la Legea apiculturii astfel încât piața produselor apicole ”să se curețe” de falsuri.
”România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică. În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanțuri de magazine. Mierea este un produs ușor de falsificat, cea mai folosită tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere, alături de glucoză industrială obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii și este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale și poate pune în pericol sănătatea”, ,se arată în proiectul legislativ depus joi la Parlament.
Aleșii vor ca, pe viitor, apicultorii și comercianții să fie obligați să afișeze vizibilă țara de origine sau locul de proveniență al mierii și al produselor apicole. Mai mult, pentru mierea și produsele apicole provenite din UE sau țări terțe, amestecurile acestora cu alte produse va trebui menționat pe eticheta produsului.
Aleșii mai vor ca doar cei care folosesc în proporție de 100% miere și produse apicole ca materie primă să poată folosi sintagma de ”Produs natural” pe etichete. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea ”Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% miere provenită din exploatațiile apicole din România.