Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să proiectezi un gard electric pentru animale: 6 pași principali

Cum să proiectezi un gard electric pentru animale: 6 pași principali

Gardul electric este o soluție simplă și eficientă de protecție a fermei, rolul său fiind acela de a ține prădătorii la distanță, dar și de a împiedica animalele domestice să părăsească perimetrul împrejmuit.

de Georgiana Adam    |   

Montarea gardului electric trebuie precedată de faza de proiectare în care se stabilesc toate caracteristicile instalației în funcție de particularitățile spațiului care urmează să fie împrejmuit. Procesul de proiectare a unui gard electric include mai multe etape importante pe care le poți afla în rândurile care urmează.

Măsurarea perimetrului

Proiectarea unui gard electric pentru animale începe cu măsurarea perimetrului care trebuie împrejmuit pentru că în funcție de dimensiunile acestuia se va stabili lungimea firului electric.

Se măsoară fiecare latură, după care se face suma dimensiunilor obținute; rezultatul îți va indica lungimea totală a gardului, respectiv a unui rând de fire. Dacă gardul urmează să fie construit din mai multe rânduri de fire, lungimea sa totală se stabilește înmulțind perimetrul cu numărul de rânduri.

Stabilirea parametrilor gardului

În această etapă, se ține cont de speciile de animale pentru care gardul electric trebuie să constituie o barieră. Astfel, distanța dintre firele gardului și sol trebuie să fie suficient de mică pentru a nu permite animalelor să treacă pe dedesubt. De asemenea, gardul trebuie să fie și suficient de înalt pentru a nu putea fi sărit de animale.

Dacă în fermă sunt mai multe specii de animale, înălțimea de la sol a rândului de fire din partea de jos se stabilește în funcție de înălțimea greabănului animalelor mai mici; ultimul rând din partea superioară se montează la o înălțime raportată la statura celor mai mari animale din exploatație.

Tot în funcție de speciile de animale se stabilește și tipul conductorului electric. Acesta poate fi sub formă de fir, frânghie, bandă sau plasă.

Alegerea aparatului pentru gardul electric

Aparatul pentru gardul electric este acea componentă care generează impulsurile electrice spre conductori. Aceste aparate au puteri diferite, iar alegerea modelului potrivit se face ținând cont de lungimea gardului, de speciile de animale din fermă, de prădătorii pe care trebuie să îi țină la distanță, precum și de lungimea blănii animalelor.

Aparatele de mare putere sunt recomandate pentru gardurile lungi, animalele de talie mare sau cele care au o blană groasă prin care impulsurile electrice trec mai greu.

Stabilirea modului de alimentare

Pentru a genera impulsuri electrice, aparatele despre care tocmai am amintit trebuie să fie conectate la o sursă de alimentare. Cel mai simplu este să conectezi aparatul la rețeaua electrică, însă sunt și situații în care perimetrul împrejmuit se află într-o zonă fără acces la această rețea.

În acest caz, alimentarea poate fi făcută cu un acumulator care trebuie reîncărcat periodic sau prin intermediul unui sistem fotovoltaic care transformă lumina solară în energie electrică.

Găsirea locului optim pentru împământare

Împământarea este un alt detaliu important de care trebuie să ții seama la proiectarea unui gard electric. De aceea, este necesar să stabilești în primul rând numărul barelor de împământare și apoi să identifici zonele optime de amplasare.

Ideal este ca împământarea să fie făcută într-o zonă în care solul este cât mai umed, iar în cazul în care se folosesc mai multe bare de împământare, distanța dintre zonele de amplasare trebuie să fie de cel puțin 10 metri.

Alegerea tipului de poartă

Orice gard electric trebuie să aibă și o poartă care să permită accesul în interiorul și în afara perimetrului împrejmuit, acesta fiind ultimul detaliu de luat în considerare la momentul proiectării. Caracteristicile porților se stabilesc în funcție de frecvența utilizării, iar din acest punct de vedere există trei tipuri distincte.

Cele mai simple sunt cele folosite foarte rar, în timp ce porțile folosite în mod uzual au câteva componente în plus. A treia categorie este reprezentată de porțile folosite foarte des, inclusiv pentru accesul autovehiculelor și utilajelor.

Odată ce ai pus la punct aceste detalii, poți trece la etapele următoare care constau în procurarea accesoriilor necesare și montarea gardului electric.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion