Antena 3 CNN Actualitate Educație Gafă la Ministerul Educației: Elevii de a XII-a, obligați să semneze în fals că sunt absolvenți de liceu

Gafă la Ministerul Educației: Elevii de a XII-a, obligați să semneze în fals că sunt absolvenți de liceu

I.C.
2 minute de citit Publicat la 19:31 10 Dec 2024 Modificat la 19:57 10 Dec 2024

Din indolenţă, Ministerul Educaţiei gafează. Deşi Ligia Deca a modificat calendarul bacalaureatului şi a decis ca probele orale să fie susţinute în ianuarie, a uitat că trebuie schimbate şi cererile de înscriere la examen. Astfel liceele din toată ţara au primit o cerere-tip în care elevii de clasa a 12-a erau nevoiţi să semneze în fals că sunt deja absolvenţi. Abia după ce informaţia a ajuns în presă, Ministerul Educaţiei a binevoit să modifice documentul.

Până anul acesta, toate probele Bacalaureatului se susţineau în vară, iar cererile de înscrire în examen se făceau după finalizarea cursurilor.

De exemplu, în anul şcolar precedent, liceenii s-au înscris la BAC în perioada 3-7 iunie, adică în ultima săptămână de şcoală, când rare erau situaţiile ca un elev să nu aibă toate mediile încheiate. Astfel, aveau deja statut de absovenţi şi formulau cerere în această calitate.

Din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a decis ca probele orale şi cele de competenţă să fie susţinute în ianuarie, adică la mijlocul anului şcolar. Deşi candidaţii nu au absolvit încă liceul, cererea de înscriere în examen nu a fost modificată.

Adrian Cuculis, avocat: Sigur că asistam la o situatie unică, în contextul în care cererea de înscriere la examenul de Bacalaureat presupune declararea în fals a faptului că mediile lor au fost încheiate, lucru care nu este adevarat pentru că acest aspect se va întampla mult ulterior momentului la care cererile vor fi depuse.

Abia după ce formularul a ajuns în presă şi s-a mediatizat cazul, Ministerul Educaţiei a trimis o erată liceelor, dar şi o nouă cerere-tip, în care lângă termenul „absolvent” apare şi cel de „elev”.

Marian Staș, expert în educație: Oamenii au dat drumul aiurea la un formular. Eu cred mai degrabă că e din prostie pură şi simplă. Nu intentionat. Întreg procesul e insuficient pregatit cum se cuvine.

O problemă mult mai mare este organizarea bacalaureatului. Sunt profesori şi părinţi care susţin că ministerul a modificat calendarul bacalaureatului, fără să se gândească la faptul că există riscul să nu fie suficiente cadre didactice în comisiile de examinare deoarece vor avea ore cu elevii din clasele 9-11.

Iuliana Constantinescu, președinte Asociația Părinților - Liceul Blaga: Suntem cu totii îngrijorați. Să vedem în ce mod vor putea şcolile să se mobilizeze, câtă resursă umană vom avea la dispoziţie şi ce se va intampla în scolile unde simultan se va da și examen de bac si vor fi și cursuri. 

Marian Staș, expert în educație: Nu faci asa ceva din două motive. Elevii ăia încă n-au absolvit 12 clase și doi, consecințele reorganizatorice sunt foarte mari și incomplet calculate.

De luni încep înscrierile pentru susținerea probelor orale ale examenului de Bacalaureat, care vor avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie.  

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole