În administraţia centrală se regăsesc persoane care beneficiază de pensii speciale mai mari ca indemnizaţia pe care o primeşte lunar preşedintele ţării. Printre ei nu se mai numără doar angajaţii din MAI şi MApN, ci şi persoanele care au activat în mediul judiciar.
Gabriela Lenghel, şefa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie are şi rang de secretar de stat. Totodată, ea beneficiază şi de o pensie specială generoasă, la doar 53 de ani.
Lenghel a încasat, în 2019, suma de 260.000 de lei pe tot parcursul anului, provenită doar din pensie, aşa cum se arată în declaraţia de avere din 2020, potrivit Adevărul.
Lunar, Gabriela Lenghe ar primi o pensie de 22.000 de lei, pentru funcţia de procuror pe care a ocupat-o. În plus, la pensia specială se adaugă şi salariul de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, în valoare de 2.000 de lei.
Gabriela Lenghel a lucrat ca procuror timp de 25 de ani, între 1992 şi 2017 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Totodată, între septembrie 2006 şi septembrie 2013 a ocupat funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, iar în 2017 a fost procuror DNA la Serviciul Teritorial Galaţi, după cum precizează sursa citată.
Cumulul pensie cu salariul la stat va fi interzis
În cursul zilei de joi, ministrul Muncii a anunţat că legea va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Mai exact, o persoană angajată la stat va putea alege să părăsească câmpul muncii la 70 de ani, în cazul în care nu doreşte să se pensioneze odată cu împlinirea vârstei.
"Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient ca angajatul să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare (...) De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.