”Războiul nu este al copiilor și nici unul nu ar trebui să sufere din cauza luptelor! Din păcate, realitatea zilelor noastre este alta și prea mulți copii ucraineni au fugit din calea bombelor.
Am vizitat 17 tineri speciali, orfani, găzduiți până la vremuri mai liniștite într-un centru din Sectorul 4.
Întâlnirea cu acești copii a fost una foarte emoționată. Situația lor era oricum una dificilă, fiind fără părinți, iar acum sunt și departe de locul căruia îi spuneau casă, alungați de un război pe care nu-l înțeleg.
Cei 17 copii, șase băieți și 11 fete, au fugit acum o săptămâna din Odesa, unul dintre cele mai bombardate orașe din Ucraina.
Am văzut în ochii lor suferință, pe alocuri teamă, dar și mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noștri și nu le va lipsi nimic de la haine și alimente, până la servicii medicale.
Chiar dacă sunt departe, tinerii nu au rupt total legătura cu Ucraina. În fiecare zi, participă la cursurile ținute pe Internet de profesorii ucraineni rămași acasă și ascunși prin buncăre.
Și cele două însoțitoare fac același lucru, ambele fiind profesoare. E incredibilă dorința lor de normalitate!
Printre copii am găsit și o fetiță parcă ruptă din povești: blondă, ochi albaștri, obrajii roșii. La doar patru ani, nu înțelege de ce casă le e acum un loc cu mulți străini. La centrul din sectorul 4 au, însă, tot ce le trebuie datorită colegilor de la primărie și din direcția de protecție a copiilor.
La întâlnire au participat domnul Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, Elena Tudor, președinte ANPDCA și Vișinel Bălan, vicepreședinte ANPDCA.
De la începutul războiului, aproape 600 de orfani au găsit refugiu în România, iar 260 sunt încă în grija noastră. Suntem în legatură permanentă cu toate direcțiile județene de protecție a copilului, care fac o treabă excelentă, dar și cu autoritățile din Ucraina.
Statul român va avea grijă ca toți orfanii ucraineni să se întoarcă cu bine în țara lor, când va fi pace.